BiH
0

Brammertz: Želimo ubrzanje postupka protiv Ratka Mladića

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izjavio je danas u Sarajevu da je Haško tužiteljstvo zainteresirano da se maksimalno ubrza postupak protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), koji se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine u BiH.

Komentirajući novinarsko pitanje u vezi s procesom protiv Mladića, s obzirom na njegovo narušeno zdravstveno stanje te bojazan da bi i ovaj postupak mogao okončati kao suđenje Slobodanu Miloševiću, Brammertz je podsjetio da Haško tužiteljstvo, svjesno situacije, uputilo zahtjev da se u ovom predmetu održe dva suđenja da bi se osiguralo da prvo suđenje počne ranije, međutim, Sud je taj zahtjev odbio.

"Sada razmatramo opciju, možemo li, ili ne dalje smanjiti optužnicu, odnosno kako možemo više, nego u prošlosti koristiti pisane dokaze", pojašnjava glavni haški tužitelj, navodeći da se najviše vremena u Sudu, zapravo odnosi na lična svjedočenja.

Po njegovim riječima, Tužiteljstvo će pokušati sugerirati Tribunalu da prihvati što više činjenica koje su već presuđene u drugim predmetima, uz očuvanje ključnih elemenata koji se odnose na predmet "Ratko Mladić".

Brammertz, nadalje, navodi da kao strana u postupku ne može ulaziti u medicinski aspekt pitanja, te da o medicinskoj potpori brine Registrar Tribunala i njegovo osoblje.

"Što se Haškog tužiteljstva tiče, mi nemamo informacija koje bi nas vodile zaključku da on (Mladić) nije spreman za suđenje", kazao je Brammertz.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina (Srbija), a u Sheveningen je prebačen 31. maja.

Na prvom pojavljivanju u sudu Mladić je odgodio izjašnjavanje o krivici, a 4. jula je udaljen iz sudnice zbog ometanja sjednice te se nije izjasnio o krivici.

Prema pravilima Tribunala, u spis je upisano da se Mladić ne osjeća krivim.