Uz jedinstvenu optužnicu
0

Brammertz: "Što brže suditi Mladiću"

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz rekao je u srijedu da se neće žaliti na odluku o zabrani razdvajanja suđenja Ratku Mladiću na dva dijela, već će pokušati da izmjenom i prilagođavanjem postojeće jedinstvene optužnice ubrza postupak suđenja.

Brammertz je objasnio da će tužilaštvo pokušati da upotrebi što je moguće više pisanih dokaza kako bi skratilo vrijeme direktnog ispitivanja svjedoka i da se osloni na "presuđene činjenice" - navode dokazane u drugim procesima pred istim sudom.

Najavljujući skraćivanje optužnice i izbacivanje nekih njenih dijelova, Brammertz je istakao da "ne razmatra izbacivanje cijelih komponenti", a "svakako ne onih koji se odnose na etničko čišćenje opština, opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici".

Sudsko vijeće odbilo je prošle nedjelje Brammertzov zahtjev da se Mladiću najprije sudi za učešće u masakru u Srebrenici 1995. godine, a zatim za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, prenosi AP.

Brammertz je tvrdio da je razdvajanje optužnica neophodno zbog bojazni da 69-godišnji Mladić možda neće dočekati kraj dugotrajnog suđenja, za koje se vjeruje da će sasvim sigurno trajati i poslije 31. decembra 2014. godine do kada bi trebalo da budu okončani svi procesi u Haagu.

Glavni tužilac ICTY-a Brammertz rekao je u srijedu holandskim novinarima da će njegov tim sada raditi na preoblikovanju optužnice protiv Mladića kako bi osigurao što brže suđenje.

On je taj postupak opisao kao delikatno balansiranje između pokušaja da se okonča suđenje u razumnom roku i da se izrazi težina zločina za koje je Mladić optužen.

Mladić se posljednji put pojavio u sudnici Tribunala 6. oktobra kada je održana statusna konferencija i tom prilikom se požalio na ozbiljne zdravstvene smetnje tražeći da ga pregledaju doktori iz Srbije i Republike Srpske.

Naredno pojavljivanje Mladića u sudu zakazano je za 10. decembar, prenosi Tanjug.