Hag
0

Tužilac predlaže razdvajanje Mladićeve optužnice

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u srijedu da se razdvoji druga izmijenjena optužnica protiv Ratka Mladića, tako da jedna optužnica bude za Srebrenicu, a druga za Sarajevo i druge opštine u BiH, te za uzimanje osoblja UN za taoce, objavljeno je u tribunalu.

Tužilac predlaže da se, ako pretresno vijeće prihvati razdvajanje, suđenje najprije odvija po optužnici za Srebrenicu, zatraživši istovremeno da joj se doda zločin u Bištini, opština Šekovići, koji sudija nije potvrdio u maju ove godine, prilikom donošenja odluke o izmjeni optužnice.

"Tužilaštvo je razmotrilo nekoliko opcija za vođenje postupka protiv Mladića. Faktori koji su uzeti u obzir su njegovo hapšenje u kasnijoj fazi rada tribunala, potreba da se obezbijedi pravda za žrtve, težnja da suđenje započne što je moguće ranije, te potreba da se napravi plan za slučaj da se Mladićevo zdravstveno stanje pogorša", navodi se u podnesku glavnog tužioca Sergea Brammertza. 

Tužilac ističe da bi, u postojećim uslovima "razdvajanje optužnice i vođenje dva odvojena suđenja bilo u najboljem interesu pravde". 

U podnesku se napominje da tužilac nema informacija da bi Mladićevo zdravstveno stanje moglo omesti pripreme ili njegovo učešće na suđenju, ali da bi, s obzirom na njegove godine, trebalo imati na umu mogućnost da bi se njegovo zdravlje moglo pogoršati.

Procjenjuje se da bi tužilaštvo dokazni postupak po optužnici za Srebrenicu završilo u roku od godinu dana.