|

Ratku Mladiću skraćena optužnica

Ratku Mladiću skraćena optužnica
0
F
FENA
2.12.2011. u 17:02
18
komentara
0

dijeljenja
Ratku Mladiću skraćena optužnica Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: AP)
Raspravno vijeće Haškoga suda prihvatilo je u petak prijedlog tužiteljstva da se smanji opseg optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini te da se izvode dokazi za 106 zločina umjesto 196 koliko je bilo predviđeno izvornom optužnicom.
"Vijeće utvrđuje da zločini koje je odabralo tužiteljstvo razumno predstavljaju tačke izvorne optužnice", navodi se u odluci kojom je tužiteljstvo dobilo dvije sedmice u kojima mora podnijeti izmijenjenu optužnicu te izmijenjen popis žrtava. Suci su prihvatili i tužiteljski prijedlog da se smanji broj općina koje obuhvaća optužnica s 23 na 15, prenijela je Hina.

Haški sud je u oktobru odbio prijedlog tužiteljstva za razdvajanjem predmeta protiv Mladića u dva dijela kako bi se protiv njega mogla voditi odvojena suđenja - jedno za Srebrenicu i drugo za višegodišnji teror Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za uzimanje pripadnika UN-a kao taoce. Sudsko je vijeće zaključilo da vođenje dva odvojena suđenja nije prihvatljivo jer nije u interesu
optuženog koji bi se trebao baviti dokaznim postupkom na jednom suđenju i istodobno pripremati za drugo, te da ne bi bilo efikasno i moglo bi predstavljati teret za svjedoke koji bi trebali dva puta svjedočiti.

Tužiteljstvo je, naime, u augustu poučeno iskustvom iz predmeta Milošević, kada je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević umro tokom suđenja u kojem mu se istodobno sudilo za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, tražilo da se Mladićeva optužnica razdvoji i da se prvo održi suđenje za Srebrenicu.

Sudsko vijeće nije kao argument tužitelja za razdvajanje postupka prihvatilo pozivanje na Mladićevo pogoršano zdravstveno stanje.

On se, inače, zbog daljnjeg pogoršanja zdravstvenoga stanja nije pojavio na zadnjem ročištu održanom 10. novembra na kojem se trebao izjasniti o krivnji po optužbi za pokolj 30 muslimana u selu Bišini u 1995. koji je prošlog mjeseca dodan u optužnicu.

Tužiteljstvo je prije dvije sedmice predložilo smanjenje broja dokaza kojima kani poduprijeti optužnicu protiv Mladića, a sve radi ubrzanja sudskoga postupka. Predložilo je da ostane svih 11 tačaka optužnice, među kojima su dvije za genocid, ali se smanjuje broj zločina na način da "izabrani zločini razumno i prikladno odražavaju kriminalno ponašanje optuženika i čine temelj za osudu po svih 11 tačaka optužnice".

Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za držanje pripadnika UN-a kao taoce.

Bio je 16 godina u bijegu, a uhapšen je krajem maja. Tokom skrivanja u Srbiji prebolio je moždani udar koji je ostavio vidljivoga traga na njegovu zdravlju, a u međuvremenu tokom haškoga pritvora operiran je te je prebolio i upalu pluća.

Sljedeća statusna konferencija trebala bi se održati 8. decembra ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...