|

Orie: Mladićevo izjašnjavanje o krivici odgođeno do daljnjeg

Orie: Mladićevo izjašnjavanje o krivici odgođeno do daljnjeg
0
F
FENA
10.11.2011. u 18:52
2
komentara
0

dijeljenja
Orie: Mladićevo izjašnjavanje o krivici odgođeno do daljnjeg Alphons Orie
Izjašnjavanje o krivici pred Haškim sudom bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića o dodatnoj optužbi za ubistvo 30 muslimana u selu Bišina 1995. godine odgođeno je do daljnjeg, kazao je sudija Alphons Orie u četvrtak poslijepodne na statusnoj konferenciji u predmetu "Mladić" koja je održana u odsutnosti optuženog zbog njegove bolesti.
Predsjedavajući sudija Alphons Orie je kazao kako bi do izjašnjavanja o krivici moglo doći možda tek za 120 dana kada se treba održati sljedeća statusna konferencija u predmetu.

Mladić u četvrtak nije došao u sudnicu kako bi se izjasnio o krivici po trećoj izmjeni optužnice zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Njega bi sljedeće sedmice u pritvoru trebao pregledati tim srpskih liječnika na njegov zahtjev. Njegov advokat Branko Lukić kazao je prije dva dana za medije u BiH da je Mladićevo zdravstveno stanje teško i da se kreće u invalidskim kolicima.

Statusna konferencija protekla je u razmatranju priprema za suđenje i sudija Orie pohvalio je i tužitelje i obranu za efikasnost.

Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za držanje pripadnika UN-a kao taoce. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prošlog je mjeseca najavio kako bi tužiteljstvo moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega.

Orie je najavio kako će se sljedeća statusna konferencija održati 8. decembra ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...