Haški tribunal
0

Ratko Mladić tražio skidanje lisica i kaiševa

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Ratko Mladić na prvoj statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom požalio se predpretresnom vijeću što mora nositi lisice i kaiševe prilikom transporta iz pritvorske jedinice do sudnice.

Optuženi Mladić je o zdrastvenom stanju, te o nošenju lisica i kaiševa prilikom transporta govorio na djelu sjednice koji je bio zatvoren za javnost.

Sudija Alphons Orie odgovorio je na dijelu otvorenom za javnost da je obezbjeđenje u sudnici i u pritvorskoj jednici u nadležnosti Suda, ali da je prevoz od pritvorske jedinice do sudnice pod kontrolom lokalnih nizozemskih vlasti, te da će ih obavijestiti o zahtjevu optuženog.

Na statusnoj konferenciji je odlučeno da se odbrana Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), treba do kraja augusta ove godine izjasniti o prijedlogu za razdvajanje optužnice na dva dijela, od kojih bi jedan bio vezan za zločine počinjene u Srebrenici.

Sudija Orie kazao je da neće doći do "nikakvog zastoja" dok Sud bude razmatrao prijedlog optužbe za razdvajanje optužnica, kao i odgovor odbrane optuženog Mladića.

Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se u dvije tačke na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskohercegovačkih općina.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Na statusnoj konferenciji, sudija Orie je obavijestio odbranu da do 12. septembra treba da podnese prigovore na optužnicu.

Po pitanju objelodanjivanja dokaza od Tužilaštva u Haagu, a koji bi mogli sadržavati oslobađajući materijal za optuženog Mladića, Orie je kazao da će krajnji rok vjerovatno biti 15. novembar, ali da će o tome obavijestiti stranke kada se konsultira sa članovima sudskog vijeća.

Sudija Orie je kazao da bi Tužilaštvo i odbrana Mladića trebali da otpočnu pregovore u vezi s "dogovorenim činjenicama" kako bi utvrdili oko čega se ne spore. Neke od činjenica koje bi mogle biti predmet razgovora su postojanje oružanog sukoba, podaci o bazi zločina i slično.

Odbrana optuženog Mladića je obavezana da odgovori i na zahtjev optuženog Radovana Karadžića u vezi otkrivanja povjerljivih podataka iz ovog slučaja. Rok za dostavljanje odgovora je 14 dana.

U slučaju protiv Mladića, Orie je kazao da će biti održavane redovne statusne konferencije. Sljedeća statusna konferencija zakazana je za 6. oktobar, javio je BIRN.