{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Mladić tražio skidanje lisica i kaiševa

S
25.8.2011. u 16:44
0
40
Ratko Mladić tražio skidanje lisica i kaiševa
0
Ratko Mladić tražio skidanje lisica i kaiševa
Ratko Mladić
Ratko Mladić na prvoj statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom požalio se predpretresnom vijeću što mora nositi lisice i kaiševe prilikom transporta iz pritvorske jedinice do sudnice.
Optuženi Mladić je o zdrastvenom stanju, te o nošenju lisica i kaiševa prilikom transporta govorio na djelu sjednice koji je bio zatvoren za javnost.

Sudija Alphons Orie odgovorio je na dijelu otvorenom za javnost da je obezbjeđenje u sudnici i u pritvorskoj jednici u nadležnosti Suda, ali da je prevoz od pritvorske jedinice do sudnice pod kontrolom lokalnih nizozemskih vlasti, te da će ih obavijestiti o zahtjevu optuženog.

Na statusnoj konferenciji je odlučeno da se odbrana Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), treba do kraja augusta ove godine izjasniti o prijedlogu za razdvajanje optužnice na dva dijela, od kojih bi jedan bio vezan za zločine počinjene u Srebrenici.

Sudija Orie kazao je da neće doći do "nikakvog zastoja" dok Sud bude razmatrao prijedlog optužbe za razdvajanje optužnica, kao i odgovor odbrane optuženog Mladića.

Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se u dvije tačke na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskohercegovačkih općina.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Na statusnoj konferenciji, sudija Orie je obavijestio odbranu da do 12. septembra treba da podnese prigovore na optužnicu.

Po pitanju objelodanjivanja dokaza od Tužilaštva u Haagu, a koji bi mogli sadržavati oslobađajući materijal za optuženog Mladića, Orie je kazao da će krajnji rok vjerovatno biti 15. novembar, ali da će o tome obavijestiti stranke kada se konsultira sa članovima sudskog vijeća.

Sudija Orie je kazao da bi Tužilaštvo i odbrana Mladića trebali da otpočnu pregovore u vezi s "dogovorenim činjenicama" kako bi utvrdili oko čega se ne spore. Neke od činjenica koje bi mogle biti predmet razgovora su postojanje oružanog sukoba, podaci o bazi zločina i slično.

Odbrana optuženog Mladića je obavezana da odgovori i na zahtjev optuženog Radovana Karadžića u vezi otkrivanja povjerljivih podataka iz ovog slučaja. Rok za dostavljanje odgovora je 14 dana.

U slučaju protiv Mladića, Orie je kazao da će biti održavane redovne statusne konferencije. Sljedeća statusna konferencija zakazana je za 6. oktobar, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: