BiH
0

Statusna konferencija u slučaju Mladić 25. augusta

Sarajevo-x.com
Vijeće Haškog tribunala zakazalo je za 25. august statusnu konferenciju prije početka suđenja Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), zakazao je statusnu konferenciju na kojoj će Mladićeva Odbrana i Haško tužilaštvo moći iznijeti preliminarne podneske.

U odluci se navodi da, prema pravilima MKSJ-a, statusna konferencija se mora održati u roku od 120 dana od prvog pojavljivanja optuženog pred sudijama Tribunala, što je za Mladića bilo 3. juna ove godine.

“Prema pravilima, svi preliminarni podnesci se moraju iznijeti u roku od 30 dana, nakon što Tužilaštvo objelodani sve dokaze. Međutim, ovaj rok od 30 dana neće teći dok se optuženom ne odredi stalni branilac“, stoji u odluci Haškog tribunala.

Haško tužilaštvo tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine.

Mladić je uhapšen 26. maja ove godine u Srbiji, nakon čega je prebačen u Haag.

Na prvom pojavljivanju pred sudijama Tribunala, Mladić je zatražio dodatno vrijeme da se upozna s optužnicom, da bi mjesec dana kasnije, 4. jula ove godine, bio odstranjen iz sudnice, nakon što je ometao Sudsko vijeće.

Sudija Orie konstatovao je tada u zapisnik da se Mladić ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice.

Optuženog je na prva dva pojavljivanja zastupao privremeni branilac Aleksandar Aleksić, ali se Mladić na ročištu 4. jula ove godine izjasnio kako želi da ga tokom suđenja zastupaju Miloš Šaljić, srbijanski advokat, i Aleksandar Mezjajev, profesor prava iz Rusije.

Haški tribunal trenutno vrši provjeru kvalifikacija ove dvojice advokata prije donošenja odluke o imenovanju stalnih branilaca.