Haški tribunal
0

Provjerava se podobnost Mladićevih advokata

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Ured registrara zatražio je od Vijeća Haškog tribunala dodatno vrijeme za provjere kvalifikacija i podobnosti advokata, prije nego što imenuje stalnog branioca Ratku Mladiću, prenosi BIRN - Justice Report.

U podnesku Ureda registrara se navodi da je optuženi Mladić 22. juna ove godine napravio “listu imena potencijalnih stalnih branilaca”.

“Ured registrara je trenutno u procesu provjera kvalifikacija i podobnosti osoba koje je optuženi Mladić imenovao kao moguće stalne branioce. U skladu s tim, Ured registrara traži produženje vremena za imenovanje stalnog branioca optuženom do 1. augusta 2011. godine”, navodi se u podnesku.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine, nakon više od 16 godina provedenih u bjekstvu.

Mladiću se na teret stavlja učešće u genocidu, zločinima protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Optuženi je prebačen u pritvor u Haagu 31. maja ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) branio ga je privremeni branilac Aleksandar Aleksić.

Mladić je na prvom pojavljivanju, 3. juna ove godine, zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa optužnicom prije nego se izjasni o krivici.

Novo ročište za izjašnjenje će biti održano u ponedjeljak, 4. jula 2011. godine.