{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladić je još uvijek izdvojen, ali ne i izolovan

S
8.6.2011. u 14:38
0
6
Mladić je još uvijek izdvojen, ali ne i izolovan
0
Mladić je još uvijek izdvojen, ali ne i izolovan
Ratko Mladić
U Hagu se još obavljaju zdravstveni pregledi nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, ratnog zločinca Ratka Mladića i do sada "nije prijavljeno ozbiljno narušeno zdravstveno stanje ili stanje životne opasnosti" - rekla je danas portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.
"Mladić je još izdvojen, ali nije izolovan, i prolazi kroz standardnu proceduru tokom koje se vrše posmatranja i obavljaju zdravstveni pregledi. On će uskoro biti prebačen u rezidencijalni dio Pritvorske jedinice u Sheveningenu", najavljeno je na redovnom brifingu za novinare.

Jelačić je rekla da o detaljima koji se odnose na zdravlje Mladića ne može da govori.

"I sam Mladić je prošlog petka tražio zatvorenu sjednicu kada je govorio o svom zdravlju. Kao što se moglo vidjeti u sudnici, njegovo zdravlje je zapušteno tokom godina skrivanja i mi imamo u vidu i to da on ima 68 godina", dodala je Jelačić.

Na pitanje da li se Mladić izjasnio da li će se od optužbi pred Tribunalom braniti sam, Jelačić je rekla da optuženi ima pravo da u roku od mjesec dana pisanim putem obavijesti sekretarijat da li namjerava da se brani sam, ili će imati tim odbrane. Poslije tog roka, sekretar može da mu odredi branioca.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Mladić u Pritvorskoj jedinici UN bude smješten blizu Radovana Karadžića i da li će biti moguće da se oni sretnu, Jelačić je rekla da na to ne može da odgovori.

Zlikovac Mladić uhapšen je 26. maja u Srbiji, a 30. maja je prebačen u Međunarodni sud u Hagu. Dan kasnije, prvi put se pojavio pred sudom, kada je formalno optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Mladić će 4. jula biti pozvan da se izjasni da li se osjeća ili ne osjeća krivim, a ukoliko se ne bude izjasnio, i u njegovo ime će biti uneseno da smatra da nije kriv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: