Željko Komšić
0

"Napravljeni su konkretni pomaci u odnosima susjeda prema BiH"

SRNA
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su odnosi susjeda prema BiH jako dobri na nivou izjava, te dodao da je izuzetno pozitivno to što ima i konkretnih poteza.

Komšić je kao primjer konkretnih poteza naveo aktivnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je, kako je rekao, u prvih 100 dana mandata napravio velike poteze koji su istinski, ljudski i politički i moralno pošteni prema svima u BiH.

"Susret u Turskoj između turskog predsjednika Abdulaha Gula, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika Srbije Borisa Tadića i Istanbulska deklaracija mogu biti suštinski. Svejedno što je to u najvećoj mjeri zasluga turske diplomatije, a ne proizvod naše pameti ili srbijanske pameti i volje, to je izuzetno pozitivno", rekao je Komšić.

On je istakao da BiH trebaju demokratski susjedi okrenuti svojim zemljama.

"To relaksira atmosferu u BiH, otvara nam mogućnosti da počnemo rješavati neke priče između sebe na političkom, etničkom, bilo kojem nivou, i to se upravo dešava. Imate, naprimjer, sve snažnije izjave onih ljudi, onih politika od kojih to do juče niste mogli čuti - da je BiH njihova domovima, da je dogovor, odnosno razgovor jedini put, i hvala Bogu da je tako", rekao je Komšić Federalnoj televiziji.

Komšić nije odbio mogućnost da i sam ode u Beograd, jer ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, kao i drugog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića, obavijestio da ih predsjednik Srbije Boris Tadić poziva.

"Nemam ništa protiv da sutra odem u Beograd, ako je danas Ilija Jurišić na slobodi. Dilema je koliko bi to koristilo Jurišiću - on je tamo u zatvoru i pitanje je hoće li mu pomoći ono što ću ja reći, ili će mu odmoći, ali vjerujem, zaista, da će u ovoj atmosferi poboljšanja odnosa pitanje povratka Ilije Jurišića u BiH biti na neki način riješeno", rekao je Komšić.