Nikola Špirić
0

"Posjete Tadića i Josipovića manifestacione"

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da u nedavnim posjetama predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića BiH ima mnogo više manifestacionog, nego suštinskog, što nije dobro u ovom trenutku za zemlje u regionu.

"To manifestaciono u ovom trenutku mnogo više treba Hrvatskoj i Srbiji nego BiH. Mene žalosti odnos javnosti u BiH. Zemlja koja više vjeruje strancima, a u ovom slučaju su i Tadić i Josipović stranci, nego domaćim snagama, dovoljno govori sama o sebi'', rekao je Špirić večeras za RTRS.

Špirić je naglasio da prestajanje vjerovanja strancima koji su dugo u BiH, a inaugurisanje politike da se vjeruje strancima iz regiona, govori da BiH kao država ne postoji.

On je istakao da Hrvatska i Srbija kao potpisnice moraju da poštuju Dejtonski sporazum, istakavši da kod srpske političke elite zebnju stvara to da se u ovim pregovorima nastoji izbjeći Banjaluka, koja je centar RS.

"Ne mogu Beograd i Zagreb biti supstituti za političare u BiH. Ne može nijedan predstavnik Srbije zamijeniti Milorada Dodika, niti može Josipović zamijeniti ulogu bilo kojeg vodećeg Hrvata u BiH, niti ministar spoljnih poslova Turske, bilo kojeg Bošnjaka'', smatra Špirić.  

On je istakao da ovim posjetama treba rješavati otvorena pitanja BiH i Hrvatske i Srbije, kojih je mnogo, zbog čega su ove posjete mogle biti mnogo bolje pripremljene i dati bolje rezultate.

"Tada ne bi izazvale efekte da prijepodne imamo tobože zvanično izvinjenje, a popodne žaljenje. To govori o slabostima zemalja iz kojih oni dolaze. U ovom slučaju konkretno Hrvatske'', rekao je Špirić.
On je dodao da Josipović jeste nova politička figura od koje se mnogo očekuje, ali da bi bilo dobro da onaj ko kaže da se ne slaže sa politikom 90-tih navede šta će se učiniti da se ispravi nepravda takvih politika.

"Srbi su iz Hrvatske izašli kao narod, a vratili se kao nacionalna manjina'', ponovio je Špirić.

On je istakao da nijedan problem između BiH i Hrvatske nije riješen,  te da bi Predsjedništvo BiH i predsjednik Hrvatske trebalo da daju ton da te probleme vlade rješavaju.

Špirić je naglasio da svi moraju uraditi mnogo stvari da bi izvinjenje imalo težinu i bilo prehvićeno.

"Trebalo bi da na taj način riješimo bar jedan problem, recimo, granični, iako znamo da imamo niz otvorenih problema i u vezi s imovinom i imovinskim pravima, zatim ljudima koji su u Hrvatskoj ostali bez posla tokom rata, kao i sličnih problema sa Srbijom'', nabrojao je Špirić i istakao da postoje trilateralni problemi traženja nestalih.

Odgovarajući na pitanje da li su posjete Tadića i Josipovića bile slučajne, Špirić je rekao da je teško vjerovati da se u politici stvari dešavaju slučajno, ali da je dobro da je došlo do ovih posjeta.
"Ne želim da sumnjam u iskrenost njih dvojice. Vidjećemo šta stoji iza izgovorenih riječi i koliko su to ozbiljne politike. Ukoliko prilikom povratka u Hrvatsku imamo salvu napada na istup Josipovića, teško je vjerovati da javno izrečene riječi u BiH mogu dovesti do popravljanja statusa Srba u Hrvatskoj ili odnosa u BiH'', ocijenio je Špirić.