BiH
308

Nakon pretresa Klixa Tužilaštvo KS intenzivno istražuje rad policajaca

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu intenzivno radi na utvrđivanju zakonitosti pretresa koji su prošle sedmice pripadnici MUP-a RS i MUP-a KS obavili u prostorijama portala Klix.ba, a sve zbog potrage za izvorom koji je našem portalu dostavio snimak razgovora Željke Cvijanović u aferi "Dva papka".

Istraga u Tužilaštvu KS se vodi zbog nezakonitog pretresa u kojem su vrlo aktivno učestvovali pripadnici MUP-a RS, iako su za izvršenje pretresa u Sarajevu bili ovlašteni isključivo sarajevski policajci.

Inače, Klix.ba je meta napada organa gonjenja iz manjeg bh. entiteta, a nakon što je na portalu objavljen snimak premijerke entiteta RS Željke Cvijanović na kojem ona nakon izbora govori o kupovini zastupnika radi formiranja skupštinske većine.

Prikupljanje dokumentacije

Tokom pretresa iz redakcije Klixa je izuzeto 19 hard diskova, dva mobilna telefona, diktafoni... Sav materijal je deponovan u Općinskom sudu u Sarajevu i to dok se ne odluči po žalbi portala Klix.ba o izuzetim predmetima.

Kako saznajemo, Tužilaštvo trenutno prikuplja svu raspoloživu dokumentaciju, počevši od Zapisnika o pretresima koji su u prostorijama portala Klix.ba obavljeni prošle sedmice, pa sve do izjava koje su direktor Dario Šimić i glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović 31.12.2014. dali u Federalnoj upravi policije kao svjedoci onoga što se dešavalo u prostorijama tokom pretresa.

Nakon razmatranja dokumentacije najvjerovatnije će uslijediti i saslušanje policijskih službenika koji su učestvovali u pretresima.

Inače, istragu u ovom slučaju vodi tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Sead Kreštalica.

Tužilačka odluka

"Sve što možemo reći zvanično u ovoj fazi postupka jeste da su intenzivirane aktivnosti na ovom slučaju. Postupajući tužilac u ovom predmetu uputio je zahtjev MUP-u KS za dostavljanje informacije i relevantne dokumentacije u vezi sa ovim predmetom, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke", kazao je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U RS-u praznici

U Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske danas kažu kako nemaju novih informacija, niti su im dostavljeni materijali koji su izuzeti sa portala. Kako kažu, s obzirom na to da se bliže praznici, na ovom slučaju će se raditi tek nakon 12. januara.

Pojašnjavaju kako će vještačenje biti urađeno tek kada se pronađe originalni snimak jer, smatraju u ovoj instituciji, onaj koji je objavljen nije originalni.

"Snimak jeste objavljen na Youtubeu, ali takav snimak ne može biti predmet vještačenja. Ovaj pretres je i urađen kako bi bio pronađen originalni snimak, zato što samo kao takav može biti predmet vještačenja", kazala je Dragica Tojagić, glasnogovornica Specijalnog tužilaštva RS.