{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon izjave Vesne Pusić: BiH protiv gradnje Pelješkog mosta!

A
2.5.2013. u 13:53
58
54
Nakon izjave Vesne Pusić: BiH protiv gradnje Pelješkog mosta!
58
Nakon izjave Vesne Pusić: BiH protiv gradnje Pelješkog mosta!
Foto: Anadolija
Pomoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić je rekao da će naša zemlja biti protiv projekta mosta Pelješac ako Hrvatska jednostrano krene u ovaj projekt.
Nakon što je danas prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić u Zagrebu izjavila da je predstudija izvodljivosti koju je naručila Evropska komisija (EK) pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, reagirao je pomoćnik ministra za komunikaciju i transport Bosne i Hercegovine i član Savjetodavnog odbora za izbor najbolje prometne opcije u neumskom koridoru Izet Bajrambašić.

Bajrambašić je pojasnio da će se u ponedjeljak, 6. maja održati tek prvi sastanak Savjetodavnog odbora gdje će se razraditi metodologija izračunavanja osam opcija povezivanja.

Inače, predstavnici BiH, među kojima i Bajrambašić, učestvuju na sastancima Savjetodavnog dobora s predstavnicima Republike Hrvatske i Evropske komisije u vezi sa izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

"Nijedna opcija još uvijek nema ni ulazne podatke da bi se mogla analizirati. Dakle, tek razrađujemo metodologiju rada. Održan je ranije jedan sastanak na kojem su se samo upoznavali članovi Odbora. Mi tek pristupamo izradi. U ponedjeljak imamo i prvi sastanak Savjetodavnog odbra sa konsultantom 'Safageom' iz Francuske. Inače, 'Safage' je konsultant i mi kao Savjetodavni odbor moramo prihvatiti njihov rad. U ponedjeljak će se razgovarati samo o stručnim stvarima. Niko se neće doticati politike. Izjava ministrice Pusić apsolutno nije u kontekstu naše predfizibiliti studije koju tek radimo'', rekao je Bajrambašić za agenciju Anadolija.

On najprije nije mogao vjerovati u tačnost izjave koju je danas dala ministrica Pusić, ističući da ''takva izjava nije mogla doći od bilo kojeg zvaničnika Hrvatske'', jer i predstavnici Hrvatske učestvuju na sastanku 6. maja gdje će se tek govoriti o metodologiji za početak rada.

Upozorio je da to neće moći tek tako proći.

''Mi smo u našim prethodnim komentarima na sve opcije istakli da most Pelješac ima nekoliko problematičnih, spornih stvari. Prvo, pravnopolitička situacija, koja se odnosi na primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora koju je Hrvatska u potpunosti pogrešno primijenila u svojim zakonima. Oni osporavaju pravo BiH na njen suverenitet na moru i njen slobodan pristup otvorenom moru! Mi smo, također, istakli velike građevinske rizike u pogledu gradnje mosta obzirom da se radi o stubovima visine 100 metara, kao i problem održivosti takvog građevinskog objekta, jer je Neum trusno područje s aspekta zemljotresa'', istakao je Bajrambašić.

Nadalje, Bajrambašić je podvukao da će BiH biti protiv projekta mosta Pelješac ukoliko Hrvatska bude jednostrano krenula u realizaciju projekta.

''Mi smo protiv toga uvijek bili iz razloga jer se nije utvrdila pomorska granica i pravo BiH u pogledu Konvencije o pravima mora. I ja, kao i ministar prometa i komunikacija gospodin Damir Hadžić smo isticali da postoje dva problema za most Pelješac, a prioritetno je razgraničenje na moru, kao jedan posao, a drugo je primjena Konvencije o pravu mora'', izjavo je Bajrambašić za AA.

Pusić je novinarima prije početka današnje sjednice hrvatske Vlade, najavljujući da će s potpredsjednikom EK zaduženim za transeuropske mreže, transport i promet razgovarati i o Pelješkom mostu.

"Dobili smo predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most, apsolutno gledano, ne samo financijski, nego schengenski i politički te fitosanitarno i najbolja opcija. Mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvatljiv, ali tu predstudiju naručila je Europska komisija i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. U obzir su uzete dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu, koje su dobile 14 bodova, a primjerice koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova", kazala je Pusić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: