BiH
2

Bajrambašić: Nestručne i neprihvatljive preporuke konsultanta da se gradi Pelješki most

Anadolija
Izet Bajrambašić
Izet Bajrambašić
Savjetodavni odbor komisije u vezi s izborom najbolje opcije u neumskom koridoru održao je danas popodne u Zagrebu sastanak sa kojeg su upućene ozbiljne kritike konsultantu, francuskoj kompaniji ''Safage'', izvještava novinar agencije Anadolija.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je 2. maja, podsjetimo, izjavila da su upravo konzultanti izgradnju Pelješkog mosta ocijenili kao najbolje rješenje za saobraćajno povezivanje hrvatskog juga, što je izazvalo žestoke kritike, prije svega, u Bosni i Hercegovini.

Inače, predstavnici Bosne i Hercegovine na čelu s pomoćnikom ministra za komunikaciju i transport BiH Izetom Bajrambašićem učestvuju na sastancima Savjetodavnog odbora s predstavnicima Republike Hrvatske i Evropske komisije (EK) u vezi s izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

''Sastanak je završen. Uputili smo velike kritike konsultantu na njegov rad. Ukazali smo da nije stručno radio i onako kako je predviđeno projektnim dodatkom. Suviše je rano dao rezultate koji nisu stručno utemeljeni, niti imaju tehničke pokazatelje koji bi to potvrdili. Konsultant je sada dobio zadatak da za dvije sedmice uradi kriterije koje ćemo mi usvojiti, a na osnovu kojih bi on mogao raditi evaluaciju kako treba. Također, dodali smo još jednu opciju prometnog povezivanja. Osim koridora Neum u opciji je sada i obilaznica Neum koja bi po svojoj cijeni mogla biti najniža'', kazao je Bajrambašić za agenciju Anadolija.

On je dodao da je potpredsjednica Pusić prerano izašla u javnost s opcijom gradnje Pelješkog mosta.

"Postoji osam opcija, samo jedna opcija je Pelješki most. Mi smo rezultate konsultanta proglasili nestručnim, neprihvatljivim, preuranjenim i nepotrebnim. Te kritike odnose se na sve opcije koje su radili, pa i na opciju Pelješkog mosta. Tek sada rade osnovne kriterije kako bi došlo do metodologije kako će procjenjivat sve to skupa", istakao je Bajrambašić.

Također, Bajrambašić je istakao da će za mjesec dana biti održan novi sastanak Savjetodavnog odbora.

Inače, studija u vezi s povezivanjem juga Hrvatske treba biti završena do kraja juna 2013. godine.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić izjavila je 2. maja u Zagrebu da je predstudija izvodljivosti koju je naručila Evropska komisija (EK) pokazala da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države.