BiH
68

Najveći problem novinarstva u BiH i regiji politički pritisak i cenzura

FENA
Najveći problem novinarstva u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji, jeste politički pritisak, cenzura i samocenzura - kazala je Feni generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić povodom treninga "Profesionalizam i etički standardi u svakodnevnom poslu - Potencijal i mogućnosti uspješnog sindikalnog organiziranja", koje se održava danas u Sarajevu.
Aleksandar Stanković i Borka Rudić (Foto: FENA)
Aleksandar Stanković i Borka Rudić (Foto: FENA)

Dvodnevni trening, koji je počeo jučer, organiziralo je Vijeće Evrope u okviru projekta "Promoviranje slobode izražavanja i informiranja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi", uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške. Osnovni cilj projekta je pružanje pomoći novinarima da bi stekli znanje i vještine i unaprijedili kvalitet novinarstva.

Rudić je istakla da su nastojali osigurati predavače koji su prepoznati kao hrabri novinari u našoj regiji i koji otvaraju teme od značaja za javnost, suprotstavljajući se svakoj vrsti pritisaka i pokušaja cenzure.

Foto: FENA
Foto: FENA

Kako je rekla, današnji predavač je urednik i voditelj emisije "Nedjeljom u dva" Aleksanadar Stanković iz Hrvatske, koji će govoriti o tome kakva je njegova pozicija na HRT-u u smislu sloboda i kreiranja emisije.

Naglasila je da je Stanković poznat kao veliki individualac koji se izborio za poziciju slobodnog novinara koji ima autorsku emisiju.

Aleksandar Stanković i Borka Rudić (Foto: FENA)
Aleksandar Stanković i Borka Rudić (Foto: FENA)

Kazala je da kršenje prava novinara bitno utiče na njihovu slobodu i nezavisnost te su stoga odlučili da razviju svijest o novinarima kao radnicima koji se sami moraju boriti za svoj ekonomsko-socijalni status.

Poručila da je potrebno jačati sindikate u javnim medijima te da oni moraju imati značajniju ulogu u okupljanju i motiviranju novinara da se bore za bolji položaj.