BiH
2

Udruženje BH novinari: Novinarstvo je profesija koja je u interesu svih građana

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednica Udruženja BH novinara Milkica Milojević rekla je danas u Banjoj Luci, povodom Svjetskog dana slobode medija, da je u interesu svih građana u BiH da mediji rade što bolje i odgovornije. Ona je dodala da je za medije važno da kolege podržavaju jedni druge u trenucima napada na novinare.

"Nije smiješno kada politički moćnici napadaju novinare. To moraju da znaju političari, ali i poslodavci. Pozivam sve medije da se sindikalno organizuju, jer je to jedan od načina na koji mogu da se zaštite od raznoraznih napada", istakla je Milojević.

Ona je podsjetila na prošlogodišnje napade na novinare, smatrajući da je vrhunac tih obračuna sa medijima bio upad policije u redakciju portala Klix.ba.

"Počelo je tako što je predsjednik RS-a zabranio ulazak u Palatu predsjednika RS novinarki Ljiljani Kovačević, a taj bahati odnos prema medijima eksplodirao je kada je policija pretresla Klix.ba. Na međunarodnoj sceni se desio napad na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo. To je nečuveno i govori dosta o medijskim slobodama. Svjedočili smo, dakle, veoma burnom periodu u kojem su novinari i medijske kuće doživjele pravu torturu", rekla je Milojević.

Profesor javnog mnijenja Mladen Mirosavljević smatra da se situacija sa slobodom medija u BiH ne mijenja nabolje.

"Građani BiH najviše vjeruju medijima, a sa druge smatraju da je većina medija neslobodna. Kako možete vjerovati nekome ko nije slobodan? Na medije i dalje postoje različiti pritisci - od bahatih prozivanja do ekonomskih i egzistencijalnih. Sloboda medija je u stagnaciji u cijelom svijetu, a BiH j u odnosu na prošlu godinu nazadovala tri mjesta, pa je sada 108. na listi zemalja sa najvišim ili najnižim stepenom medijskih sloboda. Novinari moraju da se bore sami za sebe", kaže Mirosavljević.