Reakcije na prijem u VS
0

Najveći diplomatski uspjeh BiH od 1992.

Piše: T. Sekulić
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U prvom krugu glasanja Generalne skupštine UN-a u četvrtak Bosna i Hercegovina izabrana je za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u periodu od 2010. do 2012. godine, dobivši podršku 183 zemlje. Među domaćim političarima i dužnosnicima ovo se ocjenjuje historijskim vanjskopolitičkim uspjehom.

Izbor Bosne i Hercegovine predstavlja najveće vanjskopolitičko dostignuće za našu zemlju od njenog osamostaljenje 1992. godine.

Tokom dvogodišnjeg mandata Bosna i Hercegovina predstavljat će istočnoevropsku skupinu zemalja, te ravnopravno učestvovati u odlučivanju o najvažnijim pitanjima svjetske politike.

"Ovaj čin, koji dolazi već u drugoj deceniji nezavisnosti Bosne i Hercegovine, je veliko priznanje onima koji su se za tu nezavisnost borili. On predstavlja afirmaciju Bosne i Hercegovine kao ozbiljne države pogotovo kada se uzme u obzir da čak 74 države, odnosno vise od trećine članica UN-a, nikada nisu bile članice Vijeća sigurnosti", kazao je za Sarajevo-x.com član predsjedništva BiH, Haris Siladžić.

On je dodao da ovo članstvo podrazumijeva dosta odgovornosti, ali istovremeno potvrđuje neupitnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i činjenicu da isti ne zavise od unutrašnjih rješenja, već da su isključivo bazirani na normama međunarodnog prava.

"Jos jednom čestitam onima koji su najzaslužniji za ovaj veliki uspjeh, a to je prije svih naša diplomatija", naglasio je Silajdžić.

Izbor jedne zemlje u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smatra se vrhuncem diplomatskog uspjeha, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu bivši ambasador BiH pri UN-u i član Vanjskopolitičke inicijative BiH Mirza Kušljugić.

"Kada je u pitanju značaj prijema u Vijeće sigurnosti, najbolje ga je možda uporediti s dobijanjem ljetnjih olimpijskih igara", kazao je Kušljugić za Fenu, dodajući kako smatra da se ovo članstvo može iskoristiti ne samo za afirmaciju BiH u inostranstvu, već i za njenu unutarnju političku konsolidaciju.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj smatra da će dvogodišnje članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti zasigurno ojačati imidž, ugled i utjecaj naše zemlje.

"BiH će poštovati politiku preventivne diplomatije Savjeta bezbjednosti i neće dozvoliti izbijanje krize i gubitak ljudskih života kao što je to bilo u BiH", kazao je Alkalaj, dodajući da je izborom BiH među nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a odato priznanje zemlji za dug put koji je prešla od okončanja sukoba iz devedesetih godina.

No, članstvo u Vijeću sigurnosti predstavlja izazov za sve institucije BiH jer iziskuje zajednički i koordiniran način djelovanja, kako bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da je BiH spremna i sposobna obavljati ovu važnu funkciju.

"Aktivan rad i djelovanje BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a predstavljat će i dokaz zrelosti naše zemlje da na kvalitetan način odgovori na izazove i izvršava obaveze koje sa sobom nosi članstvo u ovom prestižnom tijelu. S druge strane, članstvo i rad u Vijeću sigurnosti OUN-a predstavlja izazov i za same institucije BiH jer iziskuje zajednički i koordiniran način djelovanja, što je realna šansa da BiH unaprijedi vlastite diplomatske i ostale institucionalne kapacitete, te da nakon završetka mandata, na osnovu stečenih iskustava i znanja, preuzme aktivniju ulogu i u drugim međunarodnim organizacijama. Uspješno obavljen mandat nestalnog člana VS OUN-a će ojačati imidž, ugled i utjecaj BiH u svijetu i olakšati put ka realiziranju vanjskopolitičkih prioriteta, ali i otvoriti i mnoga vrata za brži ekonomski razvitak", saopćeno je za Sarajevo-x.com iz Ministarstva Vanjskih poslova.

Bosna i Hercegovina je izabrana za članicu Vijeća sigurnosti još u prvom krugu glasanja. S obzirom da nije bilo više konkurenata za isto mjesto izabrano je pet zemalja koje su predložene ispred regionalnih skupina, a to su osim Bosne i Hercegovine Libanon, Brazil, Nigerija i Gabon.

Protekle dvije godine predstavnica zemalja istočne Evrope bila je Hrvatska, kojoj mandat ističe 31. decembra.

"Koordiniran i efikasan rad, te međusobna komunikacija svih institucija koje svojim aktivnostima trebaju doprinijeti uspješnom radu BiH u VSUN predstavljaju preuduslov za uspješno okončanje mandata. Ostvarili smo veliki uspjeh, ali treba znati da je pred nama još uvijek ogroman izazov.", naglašeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.