Efraim Zurof
0

"Najvažnije je da zločin u Srebrenici bude osuđen"

FENA
Efraim Zurof
Efraim Zurof
Radna verzija deklaracije o Srebrenici predstavlja napredak i najvažnije je što se u njoj priznaje da se zločin dogodio i da se on osuđuje, ocijenio je u petak direktor izraelskog odjeljenja centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.
  • Ono što mogu reći je da zločini koji su činjeni u jugoslovenskom ratu predstavljaju klasičan slučaj etničkog čišćenja. Međutim, etničko čisćenje nije genocid, izjavio je Zurof u intervjuu za Radio Slobodna Evropa i dodao da je problem definisanja zločina "semantičke" prirode.

  • Suštinska stvar je da se dogodio zločin u kojem je nekoliko hiljada ljudi ubijeno. Srebrenica predstavlja najveći masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata, ukazao je Zurof i naglasio da je u ovom trenutku najvažnije da srpski parlament usvoji deklaraciju u kojoj se zločin osuđuje.

  • Da li je ono što se dogodilo genocid ili nije - to je sasvim drugo pitanje, ali pošto ja nisam ekspert za Srebrenicu, uzdržao bih se od komentarisanja tog aspekta stvari, rekao je Zurof.

U radnoj verziji deklaracije o Srebrenici, koja će se pred Narodnom skupštinom Srbije naći krajem marta ili početkom aprila, piše da parlament najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, i to na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, prenosi Tanjug.