{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština Srbije će osuditi zločin, a ne genocid

S
3.3.2010. u 10:00
0
0
Skupština Srbije će osuditi zločin, a ne genocid
0
Skupština Srbije će osuditi zločin, a ne genocid
Skupština Srbije
U rezoluciji o Srebrenici, koja je već spremna, u uvodnom dijelu citirana je presuda Međunarodnog suda pravde, dok se u ostatku teksta najoštrije osuđuje zločin nad Bošnjacima i obećava da će se pred Sudom u Hagu naći bjegunac Ratko Mladić. U toku je rad na još jednoj deklaraciji, koju pišu eksperti u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, saznaje list Blic.
List navodi da je došao do spremnog finalnog teksta rezolucije koji bi trebao dobiti široku političku podršku u Skupštini Srbije, što znači da će sam tekst rezolucije biti kompromisno rješenje. To znači da će zadovoljiti one koji dešavanja u Srebrenici posmatraju kao "zločin" ali i one koji ga označavaju kao "genocid".

U preambuli rezolucije, navodi Blic, podsjeća se da su u julu 1995. godine izvršeni "teški zločini nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su obuhvatali masovna ubistva muškaraca i protjerivanje žena, djece i starih, i koji su prema presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju okvalifikovani kao zločin genocida".

U deklaraciji se poziva na presudu MSP od 26. februara 2007, na međunarodno pravo, principe nezastarijevanja zločina, pravde i tolerancije i ističe da "Narodna skupština najoštrije osuđuje zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i izražava gnušanje nad varvarskim zvjerstvima“.

U drugoj tački Rezolucije odaje se "najdublje saučešće porodicama žrtava i počast žrtvama zločina“, i navodi da "Skupština podržava mjere kažnjavanja svih odgovornih“, te da pruža punu podršku procesuiranju ratnih zločina i naglašava riješenost da se pred Haškim tribunalom nađe bjegunac Ratko Mladić.

U poslednjoj petoj tački deklaracije stoji i da "Narodna skupština najoštrije osuđuje sve pokušaje negiranja i relativizovanja zločina u Srebrenici, kao i pokušaje stvaranja atmosfere nekažnjivosti i zaborava u odnosu na ove zločine“.

Izvor Blica tvrdi da je, prema njegovim saznanjima, i drugi tekst rezolucije, na kojem se još radi, na "istom tragu", te da je teško zamisliti da deklaracija o Srebrenici može biti usvojena bez pozivanja na presudu Međunarodnog suda pravde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: