Thomas Countryman
0

"Najava referenduma je direktan napad na državu BiH"

FENA
Thomas Countryman
Thomas Countryman
"Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj za izjašnjavanje građana ovog entiteta da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, predstavlja napad na centralnu formulu Dejtonskog sporazuma, te direktan napad ne samo na pravosudne organe, već i državu BiH", ocijenio je danas zamjenik pomoćnika Američkog državnog sekretara Thomas Countryman.

Countryman je danas u intervjuu koji je dao putem telefonske veze u Američkoj ambasadi u Sarajevu novinskim agencijama FENI, ONASI i SRNI, naglasio da je potrebno pregovorima i razgovorima riješiti probleme u državnim i pravosudnim organima BiH, ali da takav način nije korišten u ovom slučaju, već se priklanja pokušajima koji idu van okvira Dejtona.

"SAD ne želi napasti Republiku Srpsku niti interese građana RS, već ima obavezu da jasno iskaže svoj stav kada vidi negativnu retoriku u BiH. Ne znam tačno šta je namjera referenduma, ali kao proces on ne može dovesti do reforme pravosudnih ustanova", kazao je on.

Podvukao je da SAD ostaje dosljedan podršci centralnoj formuli Dejtonskog sporazuma - jedna država, dva jaka entiteta i tri konstitutivna naroda.

Countryman ističe da predstavnici SAD-a, zajedno s drugim članovima PIK-a, razmatraju dalje korake međunarodne zajednice kada je u pitanju najavljeni referendum u RS.

"O tome ćemo odlučiti i reagirati po svom kalendaru, ali nemam ništa da danas objavim. Ko god napada legitimnost entiteta u BiH mi ćemo mu se suprotstaviti, a istovremeno ko god napada državu BiH i njene nadležnosti, te pokuša da blokira rad pravosudnih organa i njemu ćemo se suprotstaviti", kazao je on.

On je također mišljenja da nije dosljedno braniti Dejtonsko sporazum, a istovremeno napasti centralne stubove tog ustava, također da nije logično braniti vladavinu prava kao osnovu svake evropske države, a istovremeno napasti sud, nije logično reći da je cilj članstvo BiH u Evropskoj uniji, a istovremeno se udaljiti od takvog cilja pomenutom retorikom.

Countryman je prokomentirao i političku situaciju uopće u BiH, naglasivši da je trenutni najhitniji zadatak za lidere svih strana formiranje vlade na nivou države, što međunarodna zajednica i SAD žele vidjeti što prije.

"Sada nije najbolje vrijeme za raspravu koja je održana jučer u Narodnoj skupštini RS, jer je to odmicanje od glavnog zadatka, posebno kada vidimo retoriku usmjerenu protiv drugih naroda u BiH", smatra on.

Kratko je ocijenio i formiranje vlasti u Federaciji BiH, naglasivši da je u tome bio aktivan visoki predstavnik, uz podršku međunarodne zajednice, nakon pet mjeseci bez napretka u tom procesu.

"Sada imamo vlast u Federaciji BiH, vrijeme je da ta vlast pokaže da može uraditi sve što je važno za građane Federacije. Također, veliki broj Hrvata u Federaciji BiH ima sumnje u novu vladu, stoga je veoma važno da ona pokaže kako može ispuniti sve što je potrebno za sve građane u tom entitetu", naglašava Countryman.

Zamjenik pomoćnika Američkog državnog sekretara Thomas Countryman u konačnici je prokomentirao najave o mogućnosti formiranja "Dejtona 2", naglasivši da SAD i međunarodna zajednica nemaju namjere za organiziranje takve konferencije, već da bi volili vidjeti veće poštivanje postojećeg Dejtona.