BiH
0

Gordon: SAD isfrustrirane zbog neformiranja bh. vlasti

FENA
Philip Gordon
Philip Gordon
Pomoćnik državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Philip Gordon izjavio je danas kako je veoma zadovoljan što su politički lideri u BiH s kojima je razgovarao izrazili stav da je formiranje državne vlasti od velikog interesa za BiH, ali i da su u SAD-u frustrirani time da osam mjeseci nakon oktobarskih Općih izbora BiH nema državnu vladu.

"Nadali smo se da će ti izbori dovesti do formiranja funkcionalne vlade koja će se suočavati s pravim izazovima u BiH, ali osam mjeseci je prošlo a državne vlade još nema", kazao je Gordon u kratkom intervjuu agencijama.

Naveo je da se tokom posjete BiH sastao se s članovima Predsjedništva BiH, političkim liderima i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom te izrazio nadu da će njegova posjeta biti posmatrana kao znak nastavka interesa SAD-a za BiH.

"Uložili smo mnogo u ovu zemlju u proteklom periodu, a i dalje ćemo ostati posvećeni njenim težnjama da uspije u euroatlantskim integracijama", naglasio je Gordon.

U razgovoru s bh. zvaničnicima izrazio je čvrstu podršku SAD-a poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Uredu visokog predstavnika u BiH, jer je, kako je kazao, bilo osporavanja državnih institucija i to posebno u posljednje vrijeme.

Podsjetio je tu na donošenje zakona o državnoj imovini na nivou Republike Srpske kao i na usvajanje odluke o referendumu te na sporne zaključke koje je usvojila Narodna skupština RS-a u kojima se na neki način negira postojanje državnih pravosudnih institucija.

"Bili smo jasni i tada kada smo rekli da su referendum i ti zaključci neprihvatljivi jer nisu u skladu s Dejtonom i ostajemo pri tom stavu uz punu podršku OHR-u u odbijanju takvog pristupa", ističe Gordon.

Također, kazao je, da je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, izjavio da se od referenduma odustalo za sada, što povlači mogućnost da se ponovo pojavi na dnevnom redu, ali SAD će, ističe Gordon, ostati pri istom stavu.

Gordon je dodao i da će SAD ostati posvećena BiH u njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, ali, istakao je, za to je potrebno uraditi još mnogo toga, za šta odgovornost snose isključivo bh. lideri.

Na pitanje novinara da li je optimista nakon razgovora s političkim liderima, Gordon je kazao da je razočaran da ni nakon osam mjeseci politički lideri nisu ni blizu konačnog rješenja te "da su ukopani u određene stavove kao i da nisu pokazali fleksibilnost u interesu cijele BiH, a to je upravo onaj pristup na koji mi ohrabrujemo, tj. da razmišljaju u interesu cijele zemlje, a ne o uskim političkim interesima".

Dodao je da nije želio razgovarati o nekim rokovima za formiranje vlasti, jer bi prevelik optimizam bio da se kaže da će vlast na državnom novu biti formirana do kraja juna ili do nekog datuma u bližoj budućnosti, ali SAD će nastaviti "vršiti pritisak da politički lideri to urade u što skorijem periodu".

Upitan šta SAD očekuje od nove vlasti, budući da je većina stranaka koje su sada u vlasti bile i prije na vlasti, a u tom periodu nije bilo nekog napretka ka evroatlantskim integracijama, Gordon je kazao da nije pitanje šta SAD očekuje od vlade nego šta građani očekuju od svoje vlade.

"Svi znaju da je u vrhu prioriteta evroatlantske integracije, zatim izmjene Ustava BiH u smislu implementacije odluke Suda u Strazbourgu u slučaju 'Sejdić - Finci', pitanje državne pomoći, kao i pitanje vojne imovine i MMF-a i bez obzira kako se formira vlast oni će morati raditi na tim prioritetima", pojasnio je Gordon, dodajući da je prvo potrebno formirati vlast, a potom razmišljati o tim stvarima.

Na novinarsko pitanje da li postoje inicijative o "Dejtonu II", Gordon je vrlo jasno kazao da SAD nema nikakvih planova za takvo nešto, jer bi to podrazumijevalo veliku međunarodnu konferenciju kao i rekonstruiranje Ustava BiH. "Dejton I je bio set mjera da se završi rat i da se uspostavi država, tako da se takav prijedlog ne razmatra, koliko sam upoznat, ni u SAD-u ni u Evropi", objašnjava Gordon.

Također, napomenuo je da nije na SAD-u da dođe u BiH s planom za reforme, nego da potakne bh. lidere da zajednički djeluju u interesu cijele zemlje, ali bez nametanja stavova.

Na kraju intervjua pomoćnik državne tajnice SAD-a Philip Gordon je naglasio da će SAD dati podršku i strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH iako SAD nema direktnu ulogu u tome.

"Ti procesi su pomogli državama kandidatima za EU da poboljšaju funkcionalnost pravosudnih institucija što je ključna mjera za uspjeh tih zemalja", izjavio je Gordon.