{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Philip Gordon stiže u petodnevnu posjetu Balkanu

F
13.6.2011. u 08:05
0
1
Philip Gordon stiže u petodnevnu posjetu Balkanu
0
Philip Gordon stiže u petodnevnu posjetu Balkanu
Philip H. Gordon
Pomoćnik američke državne tajnice za evropska i euroazijska pitanja Philip H. Gordon počinje stiže danas u petodnevnu posjetu zapadnom Balkanu, tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Zagrebu, saopćio je State Department.
Tokom posjete zapadnom Balkanu od 13. do 17. juna Gordon će potvrditi podršku SAD-a svim zemljama regije u izgradnji prosperitetnih, miroljubivih i demokratskih društava, na putu da zauzmu svoje zasluženo mjesto kao punopravne članice evropske i euroatlantske zajednice, navodi se u saopćenju.

U vrijeme posjete Bosni i Hercegovini 13. i 14. juna on će govoriti o američkoj politici na Balkanu, na konferenciji koju je organizirao Centar za transatlantske odnose Univerziteta Johns Hopkins SAIS i Američko-bosanska fondacija te se susresti s vladinim i političkim dužnosnicima.

Gordon će od 15. do 17. juna posjetiti Srbiju, Kosovo i Hrvatsku te se sastati s visokim vladinim dužnosnicima i liderima zajednica.

Philip Gordon je u nedavnom svjedočenju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata u Washingtonu kazao da administracija Baracka Obame vrlo usko sarađuje s Evropskom unijom u proširenju evropske zone mira, napretka i demokratije, a posao na "kompletiranju" Evrope neće biti završen dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne postanu članice EU-a.

"Američko i evropsko stajalište jeste da Evropa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu članice Evropske unije. Oko dijaloga između Srbije i Kosova, budućnosti BiH, putu Hrvatske u EU mi smo se usko konsultirali s Evropom. Također smo pozdravili Albaniju i Hrvatsku u NATO-u, proširili akcijski plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crna Goru, a Makedonija će se pridružiti Savezu kada riješi spor oko imena. Taj stepen saglasnosti o Balkanu je temelj našeg uspjeha - mi radimo zajedno na svakom koraku toga puta. Intenzivna zajednička diplomacija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regiji", rekao je Gordon u svom svjedočenju.

"Jedinstvo SAD-a i Evrope, posebno je kritično u BiH, gdje nacionalistički političari neodgovorno izazivaju samu srž Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju funkcioniranje i integritet države BiH. Bosanski čelnici često stavljaju vlastite interese iznad onih njihovih građana. BiH ne može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi ako nema državu koja je dovoljno funkcionalna za zahtjeve NATO-a i EU-a. Mi smo, zajedno s našim evropskim saveznicima, posvećeni pomaganju BiH da ispuni te zahtjeve", kazao je Gordon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: