{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gordon: Neodgovorni bh. političari ugrožavaju državu

F
12.6.2011. u 13:35
0
10
Gordon: Neodgovorni bh. političari ugrožavaju državu
0
Gordon: Neodgovorni bh. političari ugrožavaju državu
Philip H. Gordon
Pomoćnik američke državne tajnice za evropska i euroazijska pitanja Philip H. Gordon počinje sutra petodnevnu posjetu zapadnom Balkanu, tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Zagrebu, saopćio je State Department.
Tokom posjete zapadnom Balkanu od 13. do 17. juna Gordon će potvrditi podršku SAD-a svim zemljama regije u izgradnji prosperitetnih, miroljubivih i demokratskih društava, na putu da zauzmu svoje zasluženo mjesto kao punopravne članice evropske i euroatlantske zajednice, navodi se u saopćenju.

U vrijeme posjete Bosni i Hercegovini 13. i 14. juna on će govoriti o američkoj politici na Balkanu, na konferenciji koju je organizirao Centar za transatlantske odnose Univerziteta Johns Hopkins SAIS i Američko-bosanska fondacija te se susresti s vladinim i političkim dužnosnicima.

Gordon će od 15. do 17. juna posjetiti Srbiju, Kosovo i Hrvatsku te se sastati s visokim vladinim dužnosnicima i liderima zajednica.

Philip Gordon je u nedavnom svjedočenju pred vanjskopolitičkim odborom Senata u Washingtonu kazao da administracija Baracka Obame vrlo usko sarađuje s Evropskom unijom u proširenju evropske zone mira, napretka i demokratije, a posao na "kompletiranju" Evrope neće biti završen dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne postanu članice EU-a.

"Američko i evropsko stajalište je da Evropa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu članice Evropske unije. Oko dijaloga između Srbije i Kosova, budućnosti Bosne i Hercegovine, putu Hrvatske u EU, mi smo se usko konsultirali s Evropom. Također smo pozdravili Albaniju i Hrvatsku u NATO-u, proširili akcijski plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crna Goru, a Makedonija će se pridružiti Savezu kada riješi spor oko imena. Taj stepen saglasnosti o Balkanu je temelj našeg uspjeha - mi radimo zajedno na svakom koraku toga puta. Intenzivna zajednička diplomacija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regiji", rekao je Gordon u svom svjedočenju.

"Jedinstvo SAD-a i Evrope posebno je kritično u BiH, gdje nacionalistički političari neodgovorno izazivaju samu srž Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju funkcioniranje i integritet bosanskohercegovačke države. Bosanski čelnici često stavljaju vlastite interese iznad onih njihovih građana. BiH ne može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi ako nema državu koja je dovoljno funkcionalna za zahtjeve NATO-a i EU-a. Mi smo, zajedno s našim evropskim saveznicima, posvećeni pomaganju BiH da ispuni te zahtjeve", kazao je Gordon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: