O nazivu jezika
64

Naida Hota Muminović: Provjerit ćemo ko je izdao raspored sa izmijenjenim nazivom predmeta

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović danas je govorila o pripremama Ministarstva za narednu školsku godinu te šta je do sada urađeno.

Hota Muminović je kazala da je Vlada KS u maju ove godine napravila niz zaključaka kojima se treba poboljšati odgovor ustanova i ustanova na nove izazove.

Ona se dotakla dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, a koje se tiču promjene predmeta Bosanski jezik i književnost u Izražavanje i stvaralaštvo.

"Mi smo intenzivno prošle sedmice komunicirali s medijima. Nijedan predmet se ne ukida i ne mijenja naziv, pa ni Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. Taj predmet će se pojaviti i u rasporedu i u dnevniku rada i što je najvažnije, ostat će i u javnim ispravama, to jeste knjižicama i uvjerenjima", rekla je.

Ministrica je poručila da je u potpunosti netačno da se ukida taj predmet i da će biti kompilacija tih predmeta.

"Kada djeca dođu u školu, to je njihov prvi susret sa nastavom. Djeci se treba dati što širi pogled, jer svaka fragmentiranost daje prostor za manipulacije. Žao mi je što je ova laž uznemirila naše građane i uvjeravam da do toga neće doći", rekla je.

Poručila je i da joj je žao što se u javnosti pojavljuju lažni rasporedi na kojima se ne vide nazivi predmeta i ostalo. Raspored se izdaje 1. septembra nakon što se djeca upozna sa školom i učiteljicom.

"Provjerit ćemo odakle se pojavio te kako je moguće da je neko dao taj raspored ako ga je zaista izdao. Puno je prašine i magle u ovoj priči", rekla je.

Osvrnula se i na pripreme na kojima je radilo Ministarstvo za narednu školsku godinu te o narednim koracima.

"Uključeni su brojni resori koji mogu ponuditi svoje resurse kako bismo školu učinili konkurentnom sa svim izazovima sa kojima se suočavaju roditelji i učenici", rekla je.

Ona je poručila da formirana radna grupa je radila na preventivnim aktivnostima te je redefinisala vannastavne aktivnosti kako bi podučavanje učinili što atraktivnijim za učenike. Također je radna grupa posvetila posebnu pažnju na pedagoške kapacitete obrazovnih ustanova.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Okupili smo stručnjake da naprave različite komunikacijske sheme za vanredne situacije koje prevazilaze mogućnosti škole, a koje uključuju policiju, Ministarstvo za siocijalni rad. Napravili smo te sheme koje će u narednom periodu biti otvorene i dostupne za sve obrazovne ustanove", kazala je.

Nastavlja se i zapošljavanje školskih pedagoga i psihologa. Više od 70 psihologa je već zaposleno u obrazovnim ustanovama. Posebna pažnja je posvećena i pružanju pomoći porodicama te da su ustanove socijalne zaštite su uključeni kako bi mogli obuhvatiti sve krizne tačke sa kojima se suočava porodica.

Naglasila je da je jedan od ciljeva i da se poveća kapacitet ustanova i institucija za rad sa mentalnim zdravljem djece, ali i porodice.

"Sutra bi se trebala održati konferencija posvećena mentalnom zdravlju na kojoj očekujemo da će biti prisutno 400-500 osoba. To je prioritet", rekla je.

Ministrica je poručila i da je urađena procjena koliko bi sve te aktivnosti koštale Vladu Kantona Sarajevo.

"Ukupna vrijednost za godinu je oko 5 miliona KM i Vlada je na prošloj sjednici usvojila zaključke i planirat će to za ovu godinu i u nacrtu za iduću godinu", zaključila je ministrica Hota Muminović.