BiH
45

Nadbiskup Pezzuto: Papa u BiH dolazi kao otac, pastir i osoba koja utjelovljuje mir

Piše: M. Nukić
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, 6. juna ove godine posjetit će Sarajevo. Apostolski nuncij Luigi Pezzuto kazao je kako papa lično želio najaviti ovu vijest, kao što je to učinio tokom nedjeljne mise u Vatikanu.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Govorio sam mnogo puta s njim o ovoj posjeti. Ima veliku želju da se susretne s narodom Sarajeva i svima u BiH. Vijest je službena, javna i sigurna. Nakon ovoga počinjemo proces priprema ovog papinskog putovanja. Riječ je o pastoralnom papinom pohodu. Sva putovanja koja papa vrši čini kao pastir katoličke crkve i na ova putovanja ne ide kao državni poglavar jer je to sekundarna dimenzija u odnosu na onu pastira univerzalne crkve. Dolazi kao otac, pastir i kao osoba koja utjelovljuje mudrost Katoličke crkve", rekao je nadbiskup Pezzuto.

U papinom srcu su, rekao je Pezzuto, velike vrijednosti kao što su solidarnost,osjećaj poštivanja jednih prema drugima, dijalog na svim nivoima, međureligijski dijalog i ekumenski dijalog, mir i sve će to prenijeti narodu BiH, te blagosloviti ovu zemlju.

Vrhbosanska nadbiskupija sretna

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić bio je izuzetno sretan informacijom da će papa doći u posjetu. Ova informacija izazvala je i veliku pažnju medija koji su u prostorije "papine male kuće" Apostolske nuncijature došli u velikom broju. Detalji programa papine posjete još nisu poznati, ali zna se da će trajati jedan dan. Kardinal Puljić prvo će formirati crkveni odbor koji će ugovoriti sve detalje kao i održavanje centralne svete mise.

"Ovo je godina posvećena životu i morat ćemo organizirati susret s duhovnim zvanjima. U prvom redu je susret s biskupima jer nama vrhovni pastir želi uputiti pastirsku riječ, a onda će biti susret s vlastima. Nadamo se da će i vlasti formirati odbor jer sami ne možemo. Papa je pozvao sve da mole i mi smo sinoć već molili u Katedrali da papin dolazak bude blagoslov", rekao je Puljić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pezzuto je dodao da će papa tokom svoje posjete voditi računa posebno o siromašnima, te da je njegova blizina i osjetljivost na siromašne poznata.

"Ovo je zemlja koja je, iako je prošlo 20 godina, dolazi iz rata. Moguće je da će biti organiziran i susret s predstavnicima žrtava rata. Posebna je važnost medija koji će prenijeti papinu poruku solidarnosti, dijaloga, razumijevanja i mira svoj braći i sestrama u BiH", rekao je Pezzuto.

"Bosanka crkva je trpeća"

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Istakao je da je BiH itekako poznata papi. Kada se čuo s kardinalom Puljićem papa Franjo mu je rekao "vi dolazite iz trpeće crkve" jer je upoznat s ekonomskim i socijalnim stanjem naše države i svjestan je da je naš narod u teškoj situaciji.

"Htio bih duhovito reći: Papa posebno ima osjećaj za siromahe pa zato i dolazi u BiH jer smo skoro svi na tom nivou. Među siromašnima ima posebno utjecaj i zato želimo dati priliku a se susretne s njima. Jasno je da je crkva itekako radosna i ponosna jer nam je potrebna njegova prisutnost da da jedno ohrabrenje i poticaj, da ovu depresiju koja se počinje nadvijati da nas otme od nje", rekao je Puljić.

Centralna misa trebala bi biti održana na stadionu Asim Ferhatović Hase, kao to je bio i slučaj kada je Sarajevo posjeti papa Ivan Pavao II. U naredna četiri mjeseca predstoji veliki broj obaveza za našu zemlju kako bi ovaj susret prošao bez ikakvih problema i onako kako je to Sveta stolica zamislila.