BiH
95

Papinoj misi u Sarajevu moći će prisustvovati samo vjernici koji se registruju

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predstavio je danas geslo, logo i plakat pod kojim će se odvijati pohod pape Franje BiH 6. juna, te otkrio još neke detalje protokola.

Na plakatima uz logo piše poruka "Mir vama", za koju je kardinal Puljić kazao da je motivirana papinim riječima koje je rekao kada je najavio posjetu, a to je da dolazi ohrabriti proces izgradnje mira.

"Izraz Mir vama je Isusov izraz kojim je pozdravio svoje učenike na dan uskrsnuća. To ima svoju simboliku. Živimo u nesigurnim, neizvjesnim vremenima, za budućnost nam upravo treba jedno ohrabrenje u takvom ozračju, da poruka mira bude ohrabrenje svim stanovnicima ove zemlje, svim ljudima dobre volje, a na poseban način nama katolicima, jer ona u prvom redu dolazi i od vrhovnih poglavara Katoličke crkve", rekao je kardinal Puljić.

Logo koji su uradili stručnjaci Miroslav Šetka i Dragan Ivanković sadrži sve ono što je bitno: BiH, mir, križ, ljubav i obilježje hrvatskog naroda.

"Trudili smo se dati nešto autentično, nešto naše. Logo je napravljen slobodnom gestom gdje imamo plavu i crvenu krivulju, te žuti trokut koji predstavlja oblik BiH. Mislim da smo uspjeli zaokružiti sve", rekao je Šetka.

Znak ustvari predstavlja križ, slobodne otvorene forme koja izražava osjećanje mira, vjere i slobode duha, a sastoji se od tri elementa:

  1. bijele golubice - simbol mira
  2. stiliziranog trokuta koji asocira na granice BiH i jedan od elemenata zastave BiH
  3. križa - simbol vjere formiran od dvije slobodne krivulje.

U znaku su korištene crvena, žuta i plava boja koje su osnovne boje i tvore bijelu boju - svjetlost. Plava simbolizira mir, crvena ljubav, žuta i plava zajedno BiH, a crvena, plava i bijela - hrvatski narod. U izradi bedževa koristit će se i pleteri.

Za prisustvo papinom pohodu Sarajevu zainteresovane su i okolne države, a najviše Hrvatska. U narednom periodu zasjedat će crkveni odbori koji će dogovoriti sve detalje organizacije pohoda. Također, sigurnost će biti na najvišem nivou. Kardinal je kazao kako je državna vlast razradila dobar plan i da se on osjeća sasvim sigurno.

"Niko neće moći ući u prostor održavanja svete mise bez ulaznice, odnosno registracije koja se vrši preko župa. Otvorena je mogućnost prijavljivanja putem maila, faksa, pisma ili telefona. To je veoma važno za župnike koji će dolaziti autobusima. Svako ko bude ulazio na taj prostor proći će sigurnosne provjere i neće se moći unijeti niti kišobran. Nadam se da ćemo do tada nabaviti kabanice u slučaju kiše, no ako ne budemo izdržat ćemo taj jedan dan", rekao je Puljić.

Kardinal je nedavno bio u posjeti papi Franji u Vatikanu koji je izrazio radost zbog dolaska u BiH.

"To su mu bile prve riječi tokom moje posjete. Razgovor je bio srdačan i očinski. Iako je star, papa prati sve", rekao je Puljić.

Šef protkola Svete stolice u Sarajevo dolazi 8. aprila, kada će biti poznato više detalja o papinoj posjeti Sarajevu.