{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija iz Vatikana posjetila Sarajevo: Dogovaraju se detalji papine posjete

18.2.2015. u 21:39
40
139
Delegacija iz Vatikana posjetila Sarajevo: Dogovaraju se detalji papine posjete
40
Delegacija iz Vatikana posjetila Sarajevo: Dogovaraju se detalji papine posjete
Foto: KTA
Delegacija iz Vatikana je boravila u Sarajevu kako bi prostudirala projekt predstojećeg pohoda pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je planiran za 6. juni 2015. godine.
Generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević je u razgovoru za Klix.ba rekao da je delegacija iz Vatikana upoznata o projektu pohoda i da će ga detaljno razmotriti u Vatikanu.

"Kada bude definitivno odlučeno, kompletan program će biti objavljen. Razgledana su pojedina mjesta i sve će biti odlučeno u Vatikanu. Kod svih pastoralnih pohoda obavezno bude održana sveta misa, to je centralni događaj na kojem se okupi veliki broj vjernika, a redovno bude održan i susret sa svećenicima, biskupima i časnim sestrama", rekao nam je monsinjor Tomašević.

Papa je već najavio međureligijski dijalog, pa će povodom toga biti organizovan još neki susret, ali je to sve u fazi dogovora. Poglavari će biti obaviješteni o prijedlozima, ali će konačnu odluku donijeti papa.

Posjeta će biti jednodnevna, to je sigurno, a potrebno je izdefinisati i gdje će biti održana sveta misa i susret da članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada je papa Ivan Pavao II dolazio u Sarajevo, sveta misa je održana na stadionu Koševo, a susret sa duhovnim osobama je održan u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Još uvijek nije potvrđeno da li će to biti slučaj i prilikom pohoda pape Franje Sarajevu.

Kako nam je rekao monsinjor Tomašević, pretpostavka je da će papa Franjo doći u jutarnjim satima i ostati tokom cijelog dana. Na svetom misnom slavlju se očekuje dolazak velikog broja vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i regije.

Podsjećamo, papa Franjo je 1. februara vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu saopćio da će posjetiti glavni grad BiH. Kako je najavljeno, papa želi ojačati napore u osnaživanju bratskih odnosa u našoj zemlji, koja je do prije dvije decenije bila pogođena ratom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: