Zdenko Milinović
0

"Nadam se da BiH neće ostati među zemljama koje neće imati popis stanovništva"

FENA
Zdenko Milinović
Zdenko Milinović
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović je danas kazao za Fenu kako se nada da će prevladati razum i da Bosna i Hercegovina neće ostati među onim zemljama koje neće imati popis stanovništva.

Milinović nije želio prejudicirati šta će biti sutra na sjednici Doma naroda državnog parlamenta na čijem je predloženom dnevnom redu posljednja tačka Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

"Što se tiče samog popisa, izvjesno je da je sada već kasno za april 2011. jer i da se zakon donese do kraja mandata ovog Doma naroda, poslije toga još ima 60 dana od dana objavljivanja da se utvrdi način finansiranja. Znači mi bi aktivno mogli računati s nekim aktivnostima tamo negdje krajem godine, što je već kasno“, kazao je Milinović, dodajući da nam onda ostaje druga opcija, kraj iduće godine, negdje deseti mjesec iduće godine.

Po njegovim riječima, iduće godine većina evropskih zemalja će imati popis, takva je preporuka Evropske komisije odnosno EUROSTAT-a, s tim da neće sve zemlje imati istovremeno u četvrtom mjesecu.

"Neke će imati najesen, neke će imati krajem godine, tako da bi se mi tu onda uklopili u tu šemu koju imaju i evropske zemlje“, kazao je Milinović.