Zdenko Milinović
0

"Popis stanovništva u 2011. je moguć, ubrzajmo korake ka EU"

FENA
Zdenko Milinović
Zdenko Milinović
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je da je moguće popis stanovništva u Bosni i Hercegovini provesti u 2011. godini ako bi zakon o popisu bio donesen do kraja godine.

„Ako bi se zakon donio do kraja godine, moguće je provesti popis u 2011. iako je već sada upitno da li se to može stići (učiniti) u četvrtom mjesecu 2011. godine. Ne zbog nespremnosti statističkih institucija da to rade ili volje neke od njih, ili bilo čega drugog, nego čisto iz tehničkih razloga“, kazao je Milinović u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako se moraju provesti određeni javni tenderi koji zahtijevaju međunarodnu proceduru, a što traje najmanje tri mjeseca bez žalbi. Ako bi još bilo žalbi, taj se rok produžava.

On pojašnjava da za štampanje instrumentarija mora biti raspisan i proveden međunarodni tender tek po donošenju zakona i osiguranju sredstava za njega.

U aprilu anketari na terenu

"U krajnjem roku, mi bismo morali imati odštampan taj materijal do kraja drugog mjeseca 2011. Ako ne bismo imali do kraja godine zakon, znači mi ne možemo stići to uraditi do 31. marta u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa, a 1. aprila bi popisivači anketari već išli na teren“, kazao je Milinović.

Milinović napominje da treba donijeti i metodologiju prostornog registra, koja je već pripremljena i dodaje kako bi se morao donijeti i zakon o prostornom registru koji bi jasno definirao te stvari, iako je još na snazi u BiH zakon iz bivše SFRJ.

Neophodna zakonska podloga

To su, kazao je, neke objektivne stvari koje čekaju zakon da dobiju zakonsku podlogu da bi se krenulo u njihovu realizaciju, što mi ne možemo.

„Mi sada možemo raditi na ovim našim stručno-metodološkim poslovima. Popisnicu smo već završili, popisnica je definirana, neće se više mijenjati ako se ne bi zakon mijenjao u budućnosti. Metodologija i upute za učesnike u popisu - popisivače, instruktore je 90 posto urađena, rade se još neke dorade, i to će vrlo brzo biti gotovo. Pošto se stalno pomjeraju rokovi sada radimo novi plan aktivnosti. Radimo jedan plan aktivnosti kao da će popis biti u četvrtom mjesecu, drugi radimo za jesen 2011.“, kazao je Milinović, dodajući da oni rade sve ono što mogu raditi bez zakona i nastavit će na tome raditi.

Probni popis

On nije mogao reći da li će biti obavljen probni popis krajem oktobra i početkom novembra, kako je bilo planirano.

„Da li će to biti, još ćemo vidjeti. Imamo stav EUROSTAT-a da ne bi trebali da idemo ni u probni popis bez zakona, odnosno otpočinjanja međunarodnog monitoringa, jer je BiH prihvatila međunarodni monitoring popisa. Međunarodni monitoring treba da verificira sve faze popisa pa i probni popis. To je njihov stav. Pokušat ću da vidim da ipak provedemo probni popis, da ne gubimo vrijeme, da se pokuša naći rješenje“, kazao je Milinović.

Na pitanje kada bi u toku naredne godine bilo najbolje obaviti popis ne bude li moguće to učiniti u aprilu, Milinović je odgovorio: „Ako ne bi bio u četvrtom mjesecu, najbolji period bi bio ovaj kada mi želimo da organiziramo probni popis, znači kraj desetoga, početak jedanaestog mjeseca“.

Milinović ipak ističe da su oni dužni da poštuju zakon, te da ako zakon kaže da će biti u četvrtom mjesecu, moraju uraditi sve da to bude u četvrtom mjesecu.

On je napomenuo da će većina europskih zemalja provesti popis 2011. u četvrtom mjesecu, neke će zemlje ujesen, a neke i krajem 2011. godine.

Nada da će prevladati razum

„Većina europskih zemlja će provesti popis 2011. godine, to je jedan od zahtjeva Europske komisije prema njenim članicama i prema zemljama kandidatima, odnosno zemljama koje imaju namjeru da postanu kandidati“, kazao je Milinović.

On je izrazio nadu da će prevladati razum i želja da ubrzamo korake prema Europskoj uniji, a popis je jedna od obaveza bez koje nema ulaska u EU.

"Bez popisa će teško biti dalje ispunjavati bilo kakve obaveze prema Europskoj uniji, kada se otvore pregovori pogotovo. Poglavlje statistike je posebno poglavlje u pregovorima, mi ga ne možemo zatvoriti bez popisa“, zaključio je Milinović.