Zapošljavanje u institucije FBiH
0
Nacionalnost presudna za državnu službu?
Komentari (42)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bosnjaci su najnezavidnijem polozaju, tamo gdje su u vecini prije ce dobiti posao i Srbin i Hrvat aa opet tamo gdje su u manjini nece ga dobiti nikako.
moram te malo ispraviti, belgijski ustav spominje Valonce i Flamance,ali ne kao nekakve konstitutivne narode. Oni se spominju samo kao zajednice i regije. Dakle nigdje ni spomena rijeci \"konstitutivni\" ; Ostali\" ili \"manjine\". Za sve katrgorije i sve etnije koriste samo jedan zajednicki denominator (izraz) - Belgians (Belgijanci). Na pravom si putu. Neosporna je cinjenica je da \"napredne zemlje\" ,kako ti kazes, prednost daju gradjaninu i u odnosu na etnički identitet jer su valjda evoluirali odavno od plemenskih zajednica, za razliku od nas, koji tek sad prolazimo kroz \"renesansu nacionalnog budjenja\"...i zato smo fala bogu ovako napredni jer je vaznije biti Bosnjak, Hrvat ili Srbin nego biti od koristi sebi, svojoj porodici, gradu, drzavi i covjecanstvu. Zali Boze onu saku razumnog svijeta koji nece iz svoje zemlje a valja mu na grbaci nosit taj primitivizam i agresivnost...svaki Boziji dan...e to je HEROJ!!!!
Balvane, jeste, bilo je komesanja u napdrenom svijetu po pitanju identiteta, ali smao u Belgiji koliko se ja sjecam, i pet se Belgija NIJE raspala i njihov ustav IPAK ne spominje Flamance i Valnoce, nego samo Belgijance. ZA TVOJU INFORMACIJU, VECINA ( ZAPRAVO SVI) GRADJANI DANAS NAPREDNIH ZEMALJA SE PRVENSTVENO IZJASNJAVAJU PO DRŽAVLJANSTVU A NE PO ETNIČKOJ PRIPADNOSTI. ZAR MISLIŠ DA BI JEDAN KENEDI REKAO DA JE IRAC...ILI ROBERT DE NIRO DA JE TALIJAN...BEZ ONOG PREDZANAKA \"MAERICAN\" NI U SNU..A OVDJE KOD NAS IMAMO LJUDE KOJI SE JEŽE NA POMEN IMENA VLASTITE ZEMLJE, ZAR NE?
Hercegovac, Hercegovina je dobila ime po Stjepanu Kosaci, kao i puno dijelova Hercegovine se nazovu po osobi koja je imala tu zemlju. Bosna je dobila ono \'i Hercegovina\' tek prije sto godina sa dolaskom Austro Ugarske imperije (sve politika), a Hrvatska, kojoj je pripala Dubrovacka Republika, se do tada zvala Hrvatska sa Zagorjem i Dalmacijom. Kulin Ban je bio bosnjak, tako su se zvali ljudi iz Bosne i Hercegovine pa bili oni katolici pravoslavci ili idolpoklonici u ta vremena. Dakle, nije bas tako nov pojam bosnjak samo sto se sada koristi kao inacica za musliman. Jadno jer preko ovih jadnih granica, svi smo mi Bosanci (i Hercegovci) ako zelis. Ja sam cistokrvna i ponoska herka i uopce mi ne smeta da sam Bosnian :-) dapace, ja sam jako ponosna!
ne uzrujavaj se herco, nema koristi. i ne trudi se magaradima hrvatskim i srpskim poturcenim objasnjavati sta je bosna a sta hercegovina a sta slavonija, dalmacija ili sandjak.... dobili naciju prije deset godina pa se ne snalaze najbolje. jedni bi jos da budu samo muslimani, drugi bi da su bosanci ili hercegovci a istina da su bosnjaci danas najpopularniji i na velikoj cijeni na trzistu izgubljenih nacija ovih prostora
Bosance poštujem,ali Bosanac ne želim biti nikada...nije država Bosna nego Bosna i Hercegovina mamu vam vašu...Bosna je regija a ne država,kao Hercegovina,kao Šumadija,kao Dalmacija,kao Slavonija...
ma meni i nije zelja raditi kao državni službenik, sutra se okreneš oko sebe sve neki panjevi i klocevi oko tebe, glupani nevidjeni koji se ne znaju potpisati a kamo li da radis sa njima u nekom timu... BOze sacuvaj, hvala ali ne...
eh vala svasta zivi pod kapom nebeskom... i ima internet..
da je bar neko na bilo koji nacin progovorio o ovome... upravo u tim ministarstvima (drzavnim ili federalnim, nebitno) NEMA osobe koja nije zaposlena preko štele. sve zavisi kolilko ko jaku štelu ima, toliko će i napredovati. elem, nemas štelu = ne radiš u državnim organima i tačka. zayebi ti ovakvu državu...
pa bosnjaci su davno pretekli i srbe po svojim fantazijama! dok se srbi vracaju na normalu, fase fantazije su poprimile bolesne razmjere.
bosnjaci su u korak sam milosevicem iz 1991, samo sto nemaju moc i okruzenje koje je on imao. a sa ovim strpnjen bla bla se vracamo na taktiku: zato vi imate natalitet, boli vas ka..na! trebas se samo malo strpiti, po proracunu vasih statisticara ceka vas blagostanje za nekih...30 godina! sta je to u (h)istorijskom kontekstu...ili recimo u poredjenju sa starosti svemira???
kakve to ima veze kad su u pocetku prvo bili srbi pa je onda nastao veliki prasak,pa opet srbi a nakon njih amebe,pa onda najveci srbi tj. dinosaurusi koji su ikada hodali ovom srpskom planetom,nakon njih sorabi koji su podigli misteriozne piramide u bosni,ratovali protiv atlantidjana a nesto poslije posudili mehanizaciju za pravljenje piramida egipcanima itd. i evo nas sada na famoznom clanu 2
naravno da nije u interesu ni Bosnjaka niti drugih Bosanaca, samo su Bosnjaci tolerantniji i u korak sa demokratizacijom , dok drugi kaskaju i zaostali u svemu i treba im vremena. Vidis opet glupo pretpostavljas , a evo jedna pametnija : sabura i strpljen - spasen ....)
pa onda je u bosnjackom interesu da se fino podjelimo na 3 entiteta, zar ne?
smiri bolan hormone sta si se nabrijo.... samo iznosim cinjenice...... koje su kontra onog da su ovi drugi ugrozeni itd sto apsolutno nije tacno.... a ovo napisano - istinanazalost- znaci da su Bosnjaci ugrozeni a ne oni koji lazu o tome.