{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Vrbasu u Banjoj Luci počeo dajakaški ultramaraton

26.8.2012. u 09:01
6
22
Na Vrbasu u Banjoj Luci počeo dajakaški ultramaraton
6
Na rijeci Vrbas u Banjoj Luci jutros je počeo revijalni dajakaški ultramaraton, koji i ove godine organizuje Dajak klub Banja Luka.
Nekoliko desetaka dajakaša krenulo je u 7:30 sati sa plaže Dajak kluba u banjalučkom naselju Borik, gdje je bio start maratona. Kako je saopšteno, oni će uzvodno, kroz srce svog grada vozit će do kanjona Tijesno, odnosno do noćne Rafting staze i nazad.

Osnovni cilj maratona je promocija dajakaštva kao sporta na rijeci Vrbas, te dajak čamca kao jednog od simbola grada Banje Luke. “Želimo da što više posada završi dajakaški ultramaraton i na taj način doprinese očuvanju tradicije, popularizaciji i promociji dajakaštva u gradu”, naveli su organizatori manifestacije.

Podsjećamo, dajak je čamac dugog, uskog i plitkog gaza. Koristi se samo u banjalučkoj regiji, a njegova konstrukcija proizašla je iz konfiguracije korita rijeke Vrbas, koje je najvećim dijelom plitko sa kamenim dnom i ispunjeno brzacima.

Kako plićaci ne dozvoljavaju upotrebu motornih čamaca, a brzina rijeke onemogućava korištenje običnih čamaca, konstruisan je dajak. Tokom historije dužina mu je varirala od šest do devet metara, a širina od 70 centimetara do jednog metra u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio.

Ovaj čamac ranije je korišten u trgovini, za prijevoz raznih vrsta roba preko rijeke Vrbas, a danas predstavlja simbol Banje Luke i turističku atrakciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: