BiH
0

Besplatna škola dajakaštva u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dajak klub će danas na gradskoj plaži u Banjoj Luci organizovati besplatnu jednodnevnu školu dajakaštva, s ciljem popularizacije dajak-čamca i dajakaštva kao simbola tradicije Banje Luke.

Nakon probne vožnje, onima koji pokažu određen nivo sposobnosti za upravljanjem ovim plovilom, bit će ponuđeno da nastave sa školom dajakaštva. Jednodnevna škola dajakaštva biće održana na gradskoj plaži kod Zelenog mosta od 12.00 do 17.00 sati.

Dajak je čamac dugog, uskog i plitkog gaza koja se koristi na rijeci Vrbas na području Banje Luke. Njegova konstrukcija proizašla je iz konfiguracije korita rijeke Vrbas, koje je najvećim dijelom plitko sa kamenim dnom, a ispunjeno brzacima. Kako plićaci ne dozvoljavaju upotrebu motornih čamaca, a brzina rijeke onemogućava korištenje običnih čamaca, konstruisan je dajak-čamac.

Tokom istorije dužina mu je varirala od šest do devet metara, a širine od 70 centimetara do jednog metra u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio. Ranije je korišten u trgovini, za prevoz robe preko rijeke.