{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi se obučavali za očuvanje gradskog simbola i tradicije

8.7.2012. u 16:39
3
14
Mladi se obučavali za očuvanje gradskog simbola i tradicije
3
S ciljem popularizacije dajak-čamca i dajakaštva kao simbola Banje Luke danas je na gradskoj plaži, kod Zelenog mosta u Banjoj Luci organizovana jednodnevna škola dajakaštva.
Besplatnu školu organizovao je banjalučki Dajak klub, a nakon probne vožnje, oni koji su pokazali određen nivo sposobnosti za upravljanje dajakom, imali su šansu da nastave sa školom dajakaštva.

Podsjećamo, dajak je čamac dugog, uskog i plitkog gaza koja se koristi na rijeci Vrbas na području Banje Luke. Njegova konstrukcija proizašla je iz konfiguracije korita rijeke Vrbas, koje je najvećim dijelom plitko sa kamenim dnom, a ispunjeno brzacima.

Kako plićaci ne dozvoljavaju upotrebu motornih čamaca, a brzina rijeke onemogućava korištenje običnih čamaca, konstruisan je dajak. Tokom istorije dužina mu je varirala od šest do devet metara, a širina od 70 centimetara do jednog metra u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio.

Dajak je ranije korišten u trgovini, za prevoz raznih vrsta roba preko rijeke Vrbas, koja grad Banju Luku dijeli na dva dijela.

Tokom današnje škole dajakaštva, uz mlade dajakaše i one koji to tek žele da postanu, na plaži Abacija bio je i veliki broj građana, koji su ovu nedjelju odlučili da provedu na obalama Vrbasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: