Ništa do kraja kako treba
12

Na uređenoj Obali Maka Dizdara nigdje kanti za smeće

Piše: A.Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Sve uređeno, ali nigdje kanti za smeće (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Otvoren je godinama očekivani i građeni most "Požuri polako", lijepo su uređene ploče i njima je ispisano "Obala Maka Dizdara", što se može vidjeti iz helikoptera, ali na novouređenoj šetnici nema nijedne kante za smeće, niti se šetači imaju gdje odmoriti, jer nema nijedne klupe.

Na čitavom potezu od restorana Dva ribara do Grčke ambasade nismo primijetili nijednu kantu za smeće, izuzev dvije uz ulaz u Akademiju likovnih umjetnosti, koje su - zalijepljene. Poznajući mentalitet naših ljudi, kojima je mrsko baciti papirić u postavljene kante, ne sumnjamo da će novouređena obala vrlo brzo biti "ukrašena" papirićima raznih boja.

Pored toga, klupe koje su skinute i koje su prije skidanja svakako bile oštećene, još nisu vraćene, pa je možda riječ o dobro smišljenoj taktici - "ako se šetači ne budu zadržavali na Obali, možda ne stignu baciti smeće?".

Šetači također mogu vidjeti i prazna postolja s kojih su ukradene bronzane biste velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Voje Dimitrijevića i Mice Todorović.

Mada, šta će nam oni pored onako lijepog i šarenog našeg mosta...