Preostaje obnova šetnice
15

Most "Požuri polako" na Obali se otvara u drugoj polovini augusta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radovi na pješačkom mostu koji će povezivati dvije obale Miljacke između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti su okončani, a završen je i tehnički prijem mosta, potvrdila je Feni pomoćnica načelnika Općine Centar za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović.

Projekt mosta, na osnovu idejnog rješenja pobjedničkog rada tri mlada autora, tadašnja studenta druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Adnana Alagića, Amile Hrustić i Bojana Kanlića, uradila je firma "IPSA Institut" d.o.o.

Novi most ima svoje ime za koje su se odlučili projektanti idejnog rješenja prilikom konkuriranja na javni poziv za odabir idejnog rješenja mosta, a naziv mosta "Festina lente - Požuri polako" ugraviran je u aluminijske talpe kojima je most obložen.

Most je čelične konstrukcije sa staklenom ogradom i obložen je aluminijskim pločama - talpama. Također je urađena i iluminacija mosta. Dužina mosta iznosi 38, a širina od četiri do sedam metara.

Još je u toku rekonstrukcija šetnice duž Obale Maka Dizdara, investicija vrijedna oko pola miliona KM, a prema sadašnjoj dinamici radova očekuje se da bi otvaranje mosta i šetnice kao jedne cjeline trebalo biti u drugoj polovini augusta.

Obala Maka Dizdara će obnovom šetnice i izgradnjom mosta još više dobiti na značaju kazao je ranije načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević, naglašavajući da je urađen i idejni projekt za uređenja Radićeve ulice kao pješačke zone, bez saobraćaja za motorna vozila.