{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaranje mosta Radićeva - ALU krajem jula

18.5.2012. u 14:54
0
7
Otvaranje mosta Radićeva - ALU krajem jula
0
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je 18. maja obišao gradilište pješačkog mosta koji će povezivati dvije obale Miljacke između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti, gdje se istovremeno radi i na obnovi šetališta duž Obale Maka Dizdara.

"Jučer smo počeli radove na obnovi šetnice duž Obale Maka Dizdara, investiciji vrijednoj pola miliona maraka, čiji završetak je planiran do polovine jula ove godine, dok okončanje izgradnje pješačkog mosta očekujemo nešto ranije. Novi most i ova šetnica čine jednu cjelinu čije svečano otvaranje planiramo obaviti zajedno krajem jula. Obala Maka Dizdara će obnovom šetnice i izgradnjom mosta još više dobiti na značaju i nakon uređenja Radićeve ulice kao pješačke zone, bez saobraćaja za motorna vozila, koje je planirano za narednu godinu, a naš poznati arhitekt Amir Vuk Zec je već uradio idejni projekt. Tokom narednog perioda krenut ćemo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje potrebnih odobrenja od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo", rekao je načelnik Bećirević.

Šetnica duž Obale Maka Dizdara će biti popločana novim granitnim i kulir pločama otpornim na djelovanje mraza i soli za zimsko posipanje ulica. Uz sanaciju šetnice radit će se i rekonstrukcija vodovodne mreže.


U dosadašnjim radovima na izgradnji pješačkog mosta Radićeva – ALU, nakon montaže metalne konstrukcije mosta, koju je uradila firma Metalno iz Zenice, uspješno je okončano ispitivanje nosivosti mosta, koje je pokazalo da su zadovoljeni svi statički uvjeti.

Sada se radi na postavljanju nosača za zaštitnu ogradu. Nakon montaže zaštitne ograde slijede radovi na oblaganju mosta aluminijskim pločama (trespa), postavljanje rasvjete, farbanje mosta... Dužina mosta, za čiju izgradnju će iz budžeta Općine Centar biti izdvojeno oko dva miliona KM, iznosi 38 metra, a širina od 4 do 7 metara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: