BiH
835

Na snimanju jedne od najpotresnijih priča: Zbog filma o Alenu Muhiću ne spavam noćima

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Alen Muhić, 21-godišnji mladić koji radi u Kantonalnoj bolnici Goražde, slučajno se sreće sa ženom koja ga prepoznaje u bolničkom hodniku. Ona je Alena uz svoje novorođeno dijete dojila 1993. ratne goraždanske godine, jer joj je bilo žao ostavljene bebe. Tada je bio samo dijete rata, bez imena i roditelja. Taj slučajni susret u bolnici postat će jedna od antologijskih scena dokumentarno-igranog filma radnog naslova "Stupica“ u režiji Šemsudina Gegića.

"I Bog je umiješao svoje prste", prokomentarisao je reditelj Gegić u predahu snimanja scene u bolnici, gdje su zatekli i medicinske sestre koje su brinule o ostavljenoj bebi.

Tako se zapravo obistinilo ono što je Gegić poručio prošle sedmice kada je pala prva klapa filma u Goraždu: "Život je postao reditelj“.

U Alenovom slučaju život je režirao jednu od najpotresnijih priča koje se mogu desiti.

Prije deset godina Alen je postao "Dječak iz ratnog filma“, filma koji je također režirao Gegić. Dječak je ostavljen 1993. godine u ratnoj bolnici u Goraždu, kao plod silovanja, dijete žrtve i zločinca. Usvojila ga je i zavoljela porodica Muhić iz Goražda, sve ove godine čuvajući ga od "zlih jezika“, jer istinu o porijeklu nisu mogli sakriti u malom gradu.

Ono što su mogli i učinili su, Alenu su dali dom i neizmjernu ljubav. Sa deset godina je saznao da Muhići nisu njegovi roditelji. Istina je bila bolna, a sam film je rasplamsao emocije i razbio šutnju o postojanju djece rata, izazvao rasprave i probudio interes o ovoj temi. Samog Alena film je oslobodio stege.

Još tada je imao želju da sazna ko su mu roditelji.

"Mislim da ispunjavam obećanje dato Alenu Muhiću prije deset godina, kada mi je rekao: 'Ti jedini sve znaš i ti ćeš mi reći istinu'. Rekao sam: 'Kad budeš punoljetan, ako osjetiš potrebu, mi ćemo se čuti'. Stupili smo u kontakt i izrazio je želju da snimimo film sa jedinim zadatkom - da nađemo njegove biološke roditelje i da im postavi pitanje 'zašto'", ispričao je Šemsudin Gegić.

Potraga krenula iz Goražda

I tako je u produkciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počela filmska potraga za biološkim roditeljima Alena Muhića.

"Sve što uradimo ulazi u film koji treba da kulminira susretom Alena sa njegovim biološkim roditeljima. Nadamo se da ćemo ih naći, da će nas primiti i da će to zabilježiti filmska kamera, tu dramaturgiju, priču koja će nam sama otkriti šta će se dešavati", dodaje Gegić.

Da bi sačuvao emocije svog mladog prijatelja Alena Muhića, te ga istovremeno oslobodio okova koje nosi od djetinjstva, Gegić je napravio dokumentarno-igranu formu, te u igrani dio filma uključio Armina Omerovića, jednog od najboljih mladih glumaca u BiH, koji je već radio na sličnim projektima, igrajući i glavnu ulogu u filmu o Bošku i Admiri.

"Zbog filma o Alenu Muhiću ne spavam noćima. Potpuno sam spreman za ono što nas očekuje profesionalno, ali ova priča je za mene nešto izuzetno. Nekako me baš iznutra 'razvalila'. Igram čovjeka koji je živ, tu je pored mene. Vjerujem u ovu priču. Nismo željeli napraviti ni nešto patetično, jer film istovremeno prikazuje život mladića koji se zezaju, vole iste stvari kao i mladi ljudi bilo gdje u svijetu, djevojke, zabavu... Presretan sam što sam upoznao Alena. Kao glumac koji sve prima srcu, sve te informacije koje dobijam o njegovoj životnoj priči utječu na mene. Razmišljam o ovom čovjeku i svemu tome. Rat, silovane žene, ta djeca... Ovo jeste priča o Alenu, ali kompletan rat se veže za ovog momka", kaže Armin Omerović.

Cijela filmska ekipa vjeruje da će ovaj film prikazati sve one tegobe i ljepote, tuge i radosti kroz koje je prolazio i prolazi mladi Alen Muhić, dijete rata.

Istovremeno, niko ne zna šta se može očekivati na drugoj strani, kakve će biti reakcije njegovih roditelja.

Glavni akter priče Alen u potrazi je za brojnim odgovorima. Pomisao na susret koji će se odvijati pred filmskim kamerama izaziva kod njega različite emocije. Priznaje da mu je sada teže nego u vrijeme snimanja prvog filma.

"Tada sam bio dijete i mnogih stvari nisam bio ni svjestan. Nadam se da će sve ispasti dobro, ali opet postoji strah da se neće sve odvijati kako smo zamislili. Ne možemo to znati dok ne stanemo pred te ljude. Mogu nam zalupiti vrata ili nas primiti. Dat ću sve od sebe i da se ovo više završi. Malo su me emocije ponijele i kad smo snimali prve scene. Armin Omerović mi je velika podrška, puno razgovaram s njim. Ne znam šta će biti, ali siguran sam da će reakcije biti burne", kaže Alen.

Sugrađani uz Alena

"Alen je rastao u sjajnoj sredini. Ali ono na što dajemo odgovor je to da je Alen Muhić personifikacija hiljada djece rođene u ratu na sličan način, djece koja su izgubila svoje identitete, dobila dvojne identitete ili su jednostavno utopljena u društvu, tu su pored nas", kaže Gegić, dodajući da bi film u konačnici mogao imati naslov "Nevidljiva djeca“.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović smatra da se radi o "teškom filmu"

"Film je emotivno vezan za sve naše građane, za sve koji su bili u ratu. Danima razmišljam kako će se to sve završiti. Svi mi se pitamo kako i šta će se desiti onog momenta kad se Alen Muhić sretne sa ocem ili majkom i postavi im pitanje: 'zašto'", kaže Ramović.

Ramović je za kompletnu filmsku ekipu priredio prijem te obećao punu podršku ideji da se u Goraždu osnuje Udruženje "Djeca rata“, a nosilac ovog projekta bit će upravo Alen Muhić. Na taj način Alen će pronaći sebe, ali tu mogućnost će dobiti i druga djeca koja su na sličan način postala djeca rata.

Dio materijala za film je već snimljen na lokaciji autobuske stanice, bolnice u Goraždu, na Trgu branilaca grada i u Hotelu Behar. Snimanje se nastavlja u okolini Sarajeva te u mjestima gdje se nalaze biološki roditelji Alena Muhića. Film je dio dokumentarnog serijala "Oral BIHistory" o temi zločina počinjenih nad civilima BiH u Drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH.