Kampus UNSA
97

Na mjestu murala Davida Bowieja u Sarajevu bit će botanička bašta

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Već godinama nisko rastinje buja u lijevom dijelu Kampusa Univerziteta u Sarajevu pretvarajući ga u "džunglu" nerijetko ispunjenu smećem. Prostor se očisti, ali vegetacija koja izlazi iza rešetaka je i dalje tu. Plan je da se na tom mjestu bude botanička bašta.

Kako su nam rekli u Službi za odnose s javnošću UNSA, uređivanje i čišćenje prostora bit će nastavljeno i intenzivirano po završetku svih potrebnih administrativnih procedura. Ono će uključivati uklanjanje devastiranih objekata, popravljanje zgrade te hortikulturno uređivanje.

"Hortikulturno uređivanje je planirano u saradnji sa Šumarskim fakultetom UNSA koji bi kroz jedan od svojih projekata UNSA ponudio kvalitetno rješenje hortikulture u skladu s postojećom projektnom dokumentacijom", rečeno je za Klix.ba u ovoj službi.

Kako je od ranije poznato, ostatak objekta na kojem je oslikan mural Davida Bowiea je predviđen za rušenje. Umjetnici koji su radili mural pobunili su se protiv ove odluke i kazali su kako će tražiti da se mural izmjesti netaknut. Odgovora na ovo nije bilo.

Ranije je rečeno kako je na tom mjestu, prema regulacionom planu, planirana izgradnja Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ali sada nam je rečeno kako će tu ipak biti botanička bašta, također predviđena regulacionim planom. Ona će biti u sklopu Šumarskog fakulteta koji će biti napravljen u sklopu kampusa.

Idejno rješenje Biblioteke UNSA
Idejno rješenje Biblioteke UNSA

Prvi objekt koji će biti izgrađen je Biblioteka UNSA, a zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

"U skladu s dinamikom realizacije aktivnosti u toku je izrada Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA. Izradom Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA te njegovom revizijom, stiču se uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača građevinskih radova, a u kasnijoj fazi i za provedbu procedure za opremanje Biblioteke", kazali su.

Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH potpisan je 10. maja 2016. godine u Sarajevu, a predviđeni datum završetka izgradnje i opremanja Biblioteke je 30. juni 2019. godine.

"Univerzitet u Sarajevu odlučno podržava proces restitucije i zainteresiran je da se ta oblast u što skorijem periodu zakonski uredi na nivou države. Izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta UNSA na prostoru kampusa predviđena je u prvoj fazi gradnje, čime se izlazi ususret obavezama po osnovu restitucije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Također, prioritetni projekt je i izgradnja objekta Muzičke akademije čijom realizacijom bi se izvršile obaveze prema Katoličkoj crkvi. Na lokalitetu kampusa prioritetna ostaje i izgradnja kompleksa u kojem bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet te Institut za genetički inženjering i biotehnologiju", rekli su iz Odjela za odnose s javnošću.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Glavni projekti izgradnje Muzičke akademije i kompleksa u kojem bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet te Institut za genetički inženjering i biotehnologiju su završeni, a sufinansirao ih je Kanton Sarajevo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo prošle godine je najavio da će u Kampusu UNSA biti izgrađena i garaža s tri podzemne etaže te sportski objekti, za što je novac osigurala Kraljevina Saudijske Arabije.