BiH
4

Umjetnici koji su radili na muralu Davida Bowieja: Tražit ćemo da se izmjesti netaknut

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je iz Općine Novo Sarajevo najavljeno uklanjanje ruševnih objekata u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, a među kojima je i objekat na kojem se nalazi najveći mural Davida Bowieja na svijetu, umjetnici koji su radili na ovom projektu kazali su kako smatraju da je ta priča špekulacija i da nikome nije u interesu da se mural sruši.

Idejni tvorac murala Vedad Trbonja rekao kako ne žele ulaziti u neku ozbiljniju raspravu dok ne bude konkretnijih planova.

"Trenutno mogu samo reći da bi zaista bilo pozitivno da se taj dio grada uredi i obnovi. Sarajevski mural posvećen Davidu Bowieju je umjetničko djelo koje je prepoznao čitav svijet. Nikome nije u interesu da se on sruši. Ako budu pametni, investitori će iskoristiti činjenicu da na tom mjestu stoji nešto vrijedno i o čemu je prije nekoliko mjeseci pisala čitava planeta", rekao je Trbonja za Klix.ba.

Mural dimenzija 13 sa 10,5 metara je otkriven 28. maja. PR projekta Adnan Čomor rekao je kako ga ova situacija uopće ne iznenađuje.

"Kada smo tražili dozvolu od Općine rekli su nam da to nije u njihovoj nadležnosti i da tražimo dozvolu od Rektorata. Ispoštovali smo tu proceduru, dobili dozvolu, te napravili mural. Nije pokisao ni dva puta kako treba, a stigla je ova informacija. Mislim da je ovo sve rekla-kazala i da nema opipljivih investicija", kazao nam je Čomor.

Rekao je kako je kontaktirao i rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharema Avdispahića koji nije znao šta se dešava i da li imaju te investicije, a u izjavi za naš portal kazao je šta će se nalaziti na tom mjestu.

"Ako do toga dođe tražit ćemo da se ispoštuju svjetski standardni kada su u pitanju umjetnička djela i da se netaknuto izmjesti, a ljudima koji su radili ovaj projekat nije problem da drugi put naprave najveći mural Davida Bowieja", istakao je Čomor.

Općina Novo Sarajevo već neko vrijeme radi na čišćenju i uklanjanju otpada na ovom mjestu, gdje bi trebala biti izgrađena garaža sa tri podzemne etaže, kao i sportski objekti naspram Univerzitetske biblioteke, za čiju je izgradnju Kraljevina Saudijska Arabija donirala 22 miliona KM.