BiH
240

Mural posvećen Davidu Bowieju u Sarajevu bit će srušen

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevo je prije mjesec i po dobilo mural posvećen Davidu Bowieju, svjetski priznatom muzičaru, a danas je najavljeno uklanjanje ruševnih objekata unutar Kampusa Univerziteta u Sarajevu, među kojima je i zgrada na kojoj se nalazi mural.

Općina Novo Sarajevo već neko vrijeme radi na čišćenju i uklanjanju otpada na ovom mjestu, gdje bi trebala biti izgrađena garaža sa tri podzemne etaže, kao i sportski objekti naspram Univerzitetske biblioteke, za čiju je izgradnju Kraljevina Saudijska Arabija donirala 22 miliona KM.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić za Klix.ba je kazao da je na mjestu devastiranog objekta na kojem se nalazi mural Davida Bowieja Regulacionim planom i Master planom predviđena izgradnja Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Kanton Sarajevo je osigurao sredstva iz kojih je urađen Glavni projekat Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, koji je kasnije preprojektovan u kompleks u kojem bi bili smješteni Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Farmaceutski fakultet i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Realizacija ovog projekta bit će moguća tek kada se osiguraju neophodna finansijska sredstva", kazao je Avdispahić.

Od kraja prošle godine Štab civilne zaštite Općine Novo Sarajevo odnio je više od hiljadu tona otpadnog materijala, a općina je primila veliki broj molbi građana da se riješi problem ove lokacije. Iako je zemljište u posjedu Univerziteta, Općina je zajedno sa Centrom civilne zaštite odlučila pomoći, a radovi su još uvijek u toku.

Rektor Avdispahić objasnio je prilikom današnjeg obilaska radova da će na ovom mjestu biti izgrađena Univerzitetska biblioteka i parking prostor, dok se ne nađu sredstva za daljnju izgradnju objekata.

Ovdje bi trebao biti smješten Institut za historiju BiH, kao i službe koje će biti premještene iz jedne zgrade za koju je predviđeno da bude srušena.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je kako trenutno ovaj devastirani dio Kampusa predstavlja opasnost za građane.

"Izgradnja garaže na ovom mjestu riješit će problem saobraćaja u mirovanju na području općine, s obzirom na to da već godinama pokušavamo povećati broj parking mjesta", dodao je Koldžo.