BiH
33

Na ljeto završetak prve faze biciklističke staze u Novom Gradu

Klix.ba
Na insistiranje gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, intenzivirani su radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području općine Novi Grad, u dužini od 2,12 kilometara.

Staza će prolaziti obostrano - Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci. Tako će na ljeto, Općina Novi Grad biti prva općina u BiH, koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.

Radnici KJKP "Rad", prema planiranoj dinamici, izvode zemljane radove, koji podrazumijevaju skidanje asfalta, postavljanje tampona i ivičnjaka. Trenutno ove radove izvode na trasi duž Bulevera Meše Selimovića, od pijace Heco do RTV doma, s tim da će uskoro nastaviti sa izgradnjom staze do Otoke.

Planirano je da se, čim se steknu vremenski uvjeti, postavi pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze. Duž staze previđena je i horizontalna signalizacija, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta (WI-FI). U međuvremenu, Općina Novi Grad, koja maksimalno i efikasno pruža svu potrebnu administrativnu podršku, izgradit će dva odmorišta duž staze na području svoje općine.

Po okončanju prve faze, planirana je izgradnja biciklističke staze kroz općine Novo Sarajevo i Centar, do mosta Skenderija.

Ukupna dužina staze prema projektu, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu Sarajevu, je sedam kilometara. Izradu projekta i izvođenje radova zajedno finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za putove Kantona Sarajevo.