{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni građevinski radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići

26.5.2015. u 13:42
2
43
Završeni građevinski radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići
2
Uveliko teku radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području općine Novi Grad, u dužini preko četiri kilometra.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Njenom izgradnjom uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske longitudinale, po principu odvijanja motornog saobraćaja.

Izgradnju finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.
Tako će na ljeto, Općina Novi Grad biti prva općina u BiH, koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.

Da radnici preduzeća "Rad" ubrzano izvode radove, pokazuje i činjenica da su na lijevoj strani buduće staze završeni građevinski radovi na dionici Dom penzionera-Nedžarići, smjer Ilidža-grad. Na ovoj dionici je završena konstrukcija staze te je izvršeno bojenje podloge. Ostali su još radovi obilježavanja horizontalne i postavljanja vertikalne saobraćajne signalizacije. Ovih dana uslijedio je i nastavak zemljanih radova od Nedžarića prema Otoci.

Uporedo s tim, na mjestima ukrštanja biciklističkog i motornog saobraćaja, na strani biciklističke staze grad-Ilidža, vrši se obilježavanje biciklističkih prelaza plavom bojom, kako bi se povećala sigurnost za sve učesnike u saobraćaju. Na mjestima gdje će biciklistička staza biti prekinuta zbog nedostatka prostora, odvijat će se „mješoviti“ saobraćaj. Te dionice bit će označene vertikalnom signalizacijom kao staze rezervisane za pješake i bicikliste.

Kako bi uljepšali ovaj ambijent i učinili ga što funkcionalnijim, Općina Novi Grad je finansirala postavljanje klupa i sadnju žive ograde desnom stranom biciklističke staze, u dužini od 780 metara. Cilj je da se biciklistički i pješački saobraćaj odvoji od motornog. Novogradska općina također planira izgradnju odmorišta kod Olimpijskog bazena Otoka, gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

Inače, u Općini Novi Grad planiraju da se "gradska" biciklistička staza poveže sa Centrom za sport i rekreaciju koji se gradi u bivšoj kasarni „Safet Zajko“. Istovremeno, najavljuju njeno povezivanje iz Nedžarića s Dobrinjom, nakon što izrade projektnu dokumentaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: