BiH
2

Krajem juna završetak biciklističke staze u sarajevskoj općini Novi Grad

Klix.ba
Općina Novi Grad bit će prva općina u BiH, koja će krajem juna, imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.

Njenom izgradnjom, u dužini preko četiri kilometra, uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske saobraćajnice, u pravcu odvijanja motornog saobraćaja. Izgradnju finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo.

Radnici KJKP "Rad“ su na dionici bivši dom penzionera - pješački most kod Vistafona, završili građevinske radove, konstrukciju staze, izvršili djelimično bojenje podloge, u toku je obilježavanje horizontalne, a uskoro će uslijediti i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.

Općina Novi Grad u saradnji sa Direkcijom za ceste KS je uz novoizgrađenu biciklističku stazu, obnovila oštećeni dio pješačke staze koja je bila u izuzetno lošem stanju, a kako navode općina planira postaviti i nove klupe duž pješačke staze i posaditi živu ogradu duž biciklističke staze, te izgraditi odmorište kod Olimpijskog bazena Otoka, gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

"Radnici Rada će ovih dana okončati zemljane radove na budućoj biciklističkoj stazi od pješačkog mosta kod Vistafona prema Otoci, uz koju će se izgraditi i nova pješačka staza", stoji u saopćenju.

Uporedo s tim, Općina Novi Grad obavila je razgovore sa projektantima i dogovorila koncept buduće biciklističke staze od Nedžarića do Dobrinje. Nakon toga pristupit će se izradi idejnog i izvedbenog projekta izgradnje biciklističke staze na ovom potezu, te njenog priključenja na "gradsku“ biciklističku stazu u Nedžarićima.

Glavni projekat predviđa da druga faza prolazi od mosta na Otoci uz glavnu saobraćajnicu do početka i kroz Vilsonovo šetalište na području općine Novo Sarajevo.

"Međutim, da bi projektanti završili svoj dio posla i da bi se nastavila izgradnja, očekujemo neophodnu saglasnost od Općine Novo Sarajevo. Do ovog trenutka još nije izdata potrebna dokumentacija, što usporava planiranu dinamiku nastavka izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu BiH, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturalnih projekata Grada Sarajeva kojeg su građani, a pogotovo mladost Sarajeva, zdušno podržali“, saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.

Zadnja faza ovog dijela projekta, koja obuhvata i dio općine Centar, predviđa izgradnju biciklističke staze do mosta Skenderija, sa mogućnošću proširenja do mosta Čobanija, i na kraju do Bentbaše-Darive. Već ranije su predstavnici Općine Centar najavili da će odmah izdati sve potrebne saglasnosti čim se završi procedura u Općini Novo Sarajevo.

Inače, ukupna dužina staze prema projektu, koji prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu Sarajevu, je 14 kilometara.