{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Novo Sarajevo nije dala saglasnost za izgradnju biciklističke staze kroz grad

5.4.2015. u 17:55
53
107
Općina Novo Sarajevo nije dala saglasnost za izgradnju biciklističke staze kroz grad
53
Intenzivni radovi na izgradnji biciklističke staze kroz Sarajevo su u toku na području Općine Novi Grad, dok se još uvijek čeka na saglasnost Općine Novo Sarajevo kako bi se krenulo u drugu fazu izgradnje, potvrđeno je za portal Klix.ba u Gradskoj upravi Grada Sarajeva koja je pokrenula ovaj projekat.
"Ne možemo nastaviti dalje aktivnosti na izradi projektne dokumentacije jer nam Općina Novo Sarajevo još uvijek nije dala saglasnost na Idejni projekat, kojim je predviđeno da trasa biciklističke staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište. Očekujemo da će Općina Novo Sarajevo u što skorijem periodu izdati neophodna odobrenja kako bi se nastavilo sa radovima na izgradnji ove poddionice biciklističke staze. S tim u vezi, u ovom momentu ne možemo utvrditi konačnu finansijsku konstrukciju izgradnje kompletne biciklističke staze", navode za Klix.ba iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Ističu da gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uskoro planira organizirati susret sa novim premijerom i novim ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo, kako bi se obavili razgovori upravo na temu izgradnje biciklističke staze.

Staza bi po završetku izgradnje trebala biti duga oko 7 km i to na potezu Stup-Nedžarići-Skenderija (kroz općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar).

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, parking za bicikle te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WiFi).

Izradu projekta i izvođenje radova zajedno finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

"Grad Sarajevo je u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području uveliko teku radovi na izgradnji biciklističke staze. U dužini od 2,12 km, staza će kroz ovu općinu prolaziti obostrano - Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci", naglašavaju iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Trenutno se izvode radovi na desnoj strani buduće staze - od pijace Heco do Otoke. Pri kraju su završni zemljani radovi.

"Ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, planirano je da oko 10. aprila započne asfaltiranje staze, tačnije postavljanje pigmentiranog asfalta smeđo-crvene boje, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze. Nakon ovih radova, pristupit će se postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije. Očekuje se da krajem aprila desna strana bude završena, kako bi se moglo početi sa radovima na lijevoj strani biciklističke staze – od bivšeg doma penzionera do mosta Otoka", istakli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Općina Novi Grad će finansirati i izgradnju dva odmorišta duž staze na području svoje općine. Za prvu fazu izgradnje biciklističke staze kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.

Druga faza izgradnje biciklističke staze kroz općinu Novo Sarajevo još uvijek nije započela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: