Aktivnosti UIO
1

Na GP Bosanska Gradiška oduzeta roba vrijedna 10.000 KM, pojačane kontrole do kraja godine

B. R.
Oduzeta roba na GP Bosanska Gradiša (Foto: UIO)
Oduzeta roba na GP Bosanska Gradiša (Foto: UIO)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška oduzela robu vrijednu više od 10.000 KM. Najavili su detaljnije kontrole putnika u autobusima i automobilima do kraja godine.

Kako su saopćili, pojačane kontrole će biti u periodu godine kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Tako je već na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška, provodeći pojačane kontrole putničkog prometa, oduzeta veća količina neprijavljene robe.

Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund - Neum, pronađeni su i privremeno oduzeti mobitel Xiaomi 13 T Pro 512 GB, monitor MSI optics G24DGP, televizor Fire 40 HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale isl. Procijenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM.

Oduzeti mobitel Xiaomi 13 T Pro 512 GB (Foto: UIO)
Oduzeti mobitel Xiaomi 13 T Pro 512 GB (Foto: UIO)

Detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000 KM.

Oduzeti televizor Fire 40 HD Smart (Foto: UIO)
Oduzeti televizor Fire 40 HD Smart (Foto: UIO)

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju neprijavljene robe, carinski službenici na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška izvršili su pregled putničkog vozila i otkrili veću količinu parfema. Parfemi su bili različitih ambalaža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera.

Osim toga, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema vozila Toyota.

U UIO su podsjetili da se prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM, bez plaćanja uvoznih dažbina. Sve što prelazi navedenu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.