Obilna dokumentacija
28

UIO BiH tražila produženje roka za odluku o kupovini zgrade u Banjoj Luci

A. L.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH odložila je kupovinu zgrade Grand Trejd u Banjoj Luci jer se, nekoliko dana prije isteka ponude, dogovorila s ponuđačem da se odluka prolongira za još dva mjeseca, potvrđeno je za Klix.ba.
Firma "Grand Trade" čiji vlasnik je kontroverzni biznismen Mile Radišić, koji je bio u zatvoru zbog privrednog kriminala dostavila je u januaru ove godine dvije ponude.

Prvom je Upravi ponuđen objekat od 12.280 kvadrata za 71,1 milion KM bez parkinga, dok je druga ponuda sa parkingom bila 98,6 miliona KM.

Prema novom dogovoru dvije strane, ponuda sada važi do 18. juna ove godine, a ranija je bila do 17. aprila.

Do tada, nadaju se iz UIO BiH, će cijeli postupak provjere ispunjenosti uslova traženih u tenderskoj dokumentaciji biti okončan.

Pored specifikacija objekta, Komisija UIO mora voditi i računa o novcu s obzirom da im trenutno nedostaje više od 29 miliona KM da bi uposlenici UIO dobili i novi poslovni objekat, ali i parking odnosno podzmenu garažu.

To znači da bi Vijeće ministara BiH trebalo odobriti dodatni novac Upravi, a sve bi se moglo namiriti iz budžeta BiH. Vijeće ministara BiH je u julu 2023. godine odobilo blizu 70 miliona KM za kupovinu nove zgrade Upravi za indirektno oporezivanje. No, to danas nije dovoljno.

U ovom trenutku UIO u budžetu na poziciji za kupovinu objeta u Banjoj Luci ima na raspolaganju 69,5 miliona KM. Dakle, nedostaje više od 29 miliona KM. Treba istaći da će pored same zgrade i garaže, UIO trebati i opremiti zgradu po svojim standardima što će iziskivati dodatne milione maraka.

Do rješenja finansijskog problema, iz UIO ističu da još od 2007. godine pokušavaju riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

"U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjoj Luci, međutim rješenje se nije našlo", rekao je ranije glasnogovornik Ratko Kovačević.

Do sada je UIO raspisao pet javnih oglasa za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih UIO u Banjoj Luci. I na peti je pristigla samo jedna ponuda i to od kompanije "Grand Trade" d.o.o. Banja Luka, koja je za 12.280 m2 poslovnog i višenamijenskog prostora ponudila cijenu u iznosu od 71.119.620 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710 KM s PDV-om.