{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na brojeve za prijavu napada pasa lutalica primljeno oko 650 prijava

F
24.10.2014. u 11:18
2
18
Na brojeve za prijavu napada pasa lutalica primljeno oko 650 prijava
2
Na brojeve za prijavu napada pasa lutalica primljeno oko 650 prijava
Foto: Arhiv
Postupajući u skladu sa zaključkom Vlade Kantona Sarajevo od 11. septembra ove godine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS-a je radi uklanjanja opasnih, agresivnih i bolesnih pasa lutalica na području Kantona Sarajevo 19. septembra aktivirala tri telefonske linije za hitne prijave napada napuštenih pasa, te angažirala tri veterinarska inspektora koja postupaju na osnovu dobijenih telefonskih prijava.
"Ovaj organ dosad je primio oko 650 telefonskih prijava u kojima građani najčešće prijavljuju čopore pasa lutalica na području svih devet općina u Kantonu Sarajevo, a imamo i prijave o napadima i ujedima pasa, nepropisnom držanju vlasničkih pasa, te napadima pasa na domaće životinje", kazala je Agenciji Fena stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno.

Dodala je da je na osnovu dosad dobijenih prijava izvršena njihova selekcija, s obzirom na to da se veliki broj prijava odnosio na iste lokalitete te su izvršeni inspekcijski nadzori na najugroženijim područjima KS-a.

Nakon obilaska lokacija kantonalni veterinarski inspektori su izdali 100 naloga higijenskim servisima, od čega 17 za KJKP "Rad", 27 "Murai-Komercu" i 56 "Lokomu".

"Poslije izvršenih kontrola konstatovano je da jedino higijenski servis "Lokom" postupa prema izdatim nalozima, koji je u proteklom periodu izvršio hvatanje 15 pasa lutalica. S obzirom na to da je KJP "Veterinarska stanica" na veterinarsku obradu prihvatila samo tri psa koja su bila povrijeđena, odnosno bolesna, preostalih 12 je do daljnjeg smješteno u ovom higijenskom servisu", navela je Bosno.

KJP "Veterinarska stanica", dodala je, osim spomenutih slučajeva, nije vršila prihvatanje pasa na veterinarsku obradu, što im je bila dužnost i prema zaključku Vlade KS-a, te Hodogramu aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Prema izjavi v.d.direktora, uposleni veterinari samovoljno odbijaju naloge, pod izgovorom da će izgubiti ostalu klijentelu.

"Osim toga, uputili su dopis i KJKP "Rad" da im ne dovoze uhvaćene pse do daljnjeg, odnosno dok se, kako navode, "ne dogovore svi tehnički detalji i zvanično preuzmu odgovornosti u sistemu provođenja ovog projekta u praksi". Ovo je potvrđeno i kontrolom u KJKP "Rad", koje iz navedenog razloga nije pristupilo hvatanju pasa. Osim toga 21. oktobra odine smo od ovog preduzeća dobili i zvaničnu obavijest da zbog spomenutog akta KJP "Veterinarska stanica" nije u mogućnosti uklanjati pse", kazala je Bosno.

Dodala je da su veterinarski inspektori 21. oktobra pokušali izvršiti i inspekcijski nadzor u sjedištu firme "Murai-Komerc", u čijem vlasništvu je higijenski servis i sklonište za napuštene pse u Prači, ali je odgovorna osoba zatražila odgodu nadzora, zbog najavaljenog obilska azila u Prači s predstavnicima ministarstava privrede, unutrašnjih poslova, te prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Na osnovu provedenih kontrola kantonalni veterinarski inspektori su u skladu sa svojim nadležnostima donijeli rješenja za KJP "Veterinarska stanica" i KJKP "Rad" o izvršenju mjera u skladu sa zaključcima Vlade KS-a, a radi uklanjanja opasnih, agresivnih i bolesnih pasa s područja Kantona Sarajevo.

U slučaju da navedeni subjekti ne postupe po rješenjima, ističe Bosno, inspektori će poduzimati i zakonom predviđene prekršajne mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: