{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivistica za prava životinja tvrdi: Pse lutalice ubijaju dva dana nakon što ih uhvate

11.10.2014. u 21:44
494
462
Aktivistica za prava životinja tvrdi: Pse lutalice ubijaju dva dana nakon što ih uhvate
494
Aktivistica za prava životinja tvrdi: Pse lutalice ubijaju dva dana nakon što ih uhvate
Foto: Arhiv/Klix.ba
Neformalna grupa građana Sarajeva obratila se našem portalu s navodima kako Higijenski servis JP Lokom, KJKP Rad i općinske inspekcije ne poštuju Zakon o dobrobiti životinja kada je u pitanju postupak hvatanja, smještanja i eutanaziranja pasa lutalica.
Kako nam je rekla Dalida Kozlić, diplomirana pravnica i aktivistica za zaštitu životinja, dobili su informaciju da se psi eutanaziraju dva-tri dana nakon hvatanja, a da budu smješteni u nehumanim uvjetima u kasarni Safeta Zajke.

"Higijenski servis JP Lokom, koji je ilegalan, hvata i prosljeđuje pse na ilegalno ubijanje. Smještaju ih u kasarnu Safeta Zajke koja je poput koncetracionog logora za pse i ako se niko ne raspituje za njih dva - tri dana idu na ubijanje, a neke odmah voze na deponiju gdje ih ubiju kako ne bi morali trasportovati tijela. Grupa od 10-ak građana danas je pokušala ući u deponiju KJKP Rad kako bismo vidjeli karantin za pse, no nisu nam dali kazavši da nemamo odobrenje da uđemo. Odobrenje nam ne treba jer je to javno preduzeće", rekla je Kozlić naglasivši kako su informacije o brzoj eutanaziji pasa dobili od pouzdane osobe te da će podnijeti krivičnu prijavu.

Rade isključivo po naloguIZ Higijenskog servisa JP Lokom kazali su kako njihovo obučeno osoblje izlazi na ulicu isključivo po nalogu općinskih inspekcija koje daju nalog za hvatanje pasa.

"Hvatanje radimo postupajući nježno i humano da se ne pati životinja niti uznemiravaju građani. Također, prevoze se u specijalnim vozilima kako se psi ne bi patili i predajemo ih nadležnim veterinarima koji ih smještaju i brinu se o njima. Pojedini građani ometaju rad, ali policija je već poduzela potrebne mjere. Dakle, servis se bavi isključivo hvatanjem i transportom pasa", rekli su nam iz preduzeća Lokom.

Iz KJKP Rad također negiraju navode o nepoštivanju zakonu i ilegalnoj eutanaziji pasa.

"Naša služba je pod strogim nadzorom i kantonalnih inspekcija i nevladinih udruženja i drugih organa. To je nemoguće, naš rukovodilac nikad ne bi nešto tako uradio. Sve se radi strogo po zakonu i za eutanaziju je potrebno odobrenje i rješenje veterinara bez kojeg se ništa ne radi", rekao nam je Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad.

Uklanjanje leševa na deponijiPodsjetimo, Vlada KS je na sjednici održanoj 11. septembra zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da aktivira raniju službu za kafilerijske poslove KJKP Rad d.o.o Sarajevo radi uklanjanja bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica na području Kantona. Na konferenciji za novinare održanoj osam dana kasnije u Vladi KS rečeno je kako će pse, po nalogu kantonalnog veterinarskog inspektora, hvatai uposlenici Službe za kafilerijske poslove KJKP Rad ili Higijenskog servisa za hvatanje pasa lutalica u sklopu JP Lokom d.o.o. Prilikom intervencije hvatanja pasa, osim inspektora i uposlenika higijenskog servis, bit će prisutni i pripadnici MUP-a KS koji su također obučeni vodiči za pse. Nakon hvatanja, agresivni psi će biti podvrgnuti veterinarskoj obradi ili eutanaziji u područnim veterinarskim ambulantama.

Neškodljivo uklanjanje leševa vršit će uposlenici KJKP Rad na prostoru sanitarne deponije u Smiljevićima pod nadzorom kantonalnog veterinarskog inspektora.

Kantonalni veterinarski inspektori izdali 60 nalogaPrema podacima Kantonalna uprava za inspekcijske poslove kantonalni veterinarski inspektori su izdali 85 naloga higijenskim servisima KJKP Rad, JP Lokom i Murai-komerc otkako je pokrenuta službena telefonska linija za prijave napada pasa lutalica u KS.

"Građani najčešće prijavljuju čopore pasa lutalica na području svih devet općina u Kantonu Sarajevo, a imamo i prijave o napadima i ugrizima pasa lutalica, nepropisnom držanju vlasničkih pasa, te napadima pasa na domaće životinje. Prema opisima lica kojima su nanesene tjelesne povrede, kao i na osnovu informacija o lokalitetima gdje se psi nalaze, inspektori izlaze na teren i nakon provjera navoda iz prijave podnose naloge koje prosljeđuju higijenskim servisima na dalje postupanje. Nadležnost higijenskih servisa je da na propisan način bez mučenja i stresa hvataju životinje, te da ih prebace u nadležnu veterinarsku ambulantu, gdje veterinar odlučuje da li će pas biti eutaniziran", navodi se na službenoj stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: