BiH
120

Građani dnevno prijave po 50 lokacija gdje se nalaze agresivni psi

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove putem dežurnih telefona za prijave napada pasa lutalica u Kantonu Sarajevo dnevno primi oko 50 telefonskih poziva, potvrdila je za Klix.ba Vildana Bosno, glasnogovornica Uprave.

Nakon 10 dana od kako su telefonski brojevi za prijavu lokacija gdje se nalaze agresivni psi u funkciji, broj dobijenih zahtjeva za postupanje veterinarskih inspektora je dvostruko manji, s obzirom da ih je u počeku bilo i više od 100 dnevno.

"Uvidom u dosadašnje prijave evidentno je da se veliki broj njih odnosi na iste lokalitete, odnosno iste čopore pasa, a znatno manji na ujede ili napade. Pozive dobijamo iz svih općina u Kantonu Sarajevo, a najčešće nam se javljaju stanovnici Breke, Vratnika, Koševskog brda, Otoke, Hrasnice i Ilijaša", kazala je Bosno za Klix.ba.

Na osnovu dosadašnjih prijava i izvršenih inspekcijskih nadzora kantonalni veterinarski inspektori su izdali 60 naloga higijenskim servisima KJKP Rad, Lokom i Murai komerc, a kontrolu izdatih naloga inspektori će izvršiti u toku naredne sedmice.

"Služba za kafileriju djeluje ukoliko Veterinarska inspekcija pozove da izađu na teren. Vršena je obuka naših uposlenika za hvatanje pasa i formirane su dvije ekipe. Kada veterinarski inspektor napiše rješenje da naša ekipa izađe na teren da uhvati nekog psa i to uz prisustvo inspektora, mi to i uradimo", rekao je za Klix.ba Ahmed Đipa, glasnogovornik preduzeća Rad.

Kako nam je pojašnjeno, nadležnost higijenskih servisa je da na propisan način bez mučenja i stresa hvataju životinje, te da ih prebace u vetrerinarsku stanicu, gdje veterinar odlučuje da li će pas biti eutaniziran ili će biti u skloništu do udomljavanja.

"Jedan dio prijavljenih pasa bit će uspavan, a olakšajvajuća okolnost za inspektore su prijave gdje podnosioci istih mogu identificirati psa koji je izvršio napad, ili gdje postoje priloženi dokazi o napadu, odnosno ljekarski nalazi. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS je utvrdilo Hodiogram aktivnosti svih organa u provođenju aktivnosti radi uklanjanja opasnih pasa na području Kantona Sarajevo kojim su jasno utvrđeni zadaci svih subjekata u ovim aktivnostima, a koji proizilaze iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i drugih podzakonskih akata", izjavila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Bosno.

Dežurni broj za prijave građane od 08:00 do 16:00 sati je 770-156, a do 22:00 sata prijave se mogu izvršiti i na brojeve 061 160-926 i 061 145-508. Prijave putem mobilnih telefona inspektori primaju i vikendom. Na zvaničnoj web stranici građani mogu naći punjivu formu obrasca za prijavu napada pasa lutalica koju šalju direkno na naš mail, ili preuzeti PDF formu u kategoriji "Obrasci".