BiH
309

Hitni telefoni za prijavu napada pasa dostupni građanima KS

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Građani Kantona Sarajevo od sada će moći sami prijaviti napade pasa na ljude putem telefonske linije za hitne prijave te internet obrasca. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS realizirala je ovo u skladu sa zaključkom Vlade KS, a sve u cilju rješavanja gorućeg problema na području KS.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na konferenciji za novinare koju su danas održali v.d. premijera KS Muhamed Kozadra i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović istaknuto je ovo problem koji se ne može odmah riješiti, ali da će prve hitne mjere koje će se poduzeti od početka naredne sedmice riješiti problem opasnih pasa na ulicama KS.

"To ne znači automatski eutanazija, već će se provesti procedura u okviru koje će se apsolutno poštivati zakon. O tome kako će se tretirati dalje pas odlučuje kantonalni veterinarski inspektor i stručni tim ljudi koji će izvršiti pregled psa i utvrditi da li se opasni pa može resocijalizirati ili je za eutanaziju. Ukoliko se utvrdi da će se pas eutanazirati, veterinarski inspektor podnosi nalog i nakon izvršene eutanazije leš preuzima kafilerijska služba koja će izvršiti higijensko odstranjivanje leša", rekao je ministar Petrović.

Nakon dobijene dojave o napadu psa kantonalni veterinarski inspektor će dati nalog za hvatanje agresivnog psa Službi za kafilerijske poslove KJKP Rad ili Higijenskom servisu za hvatanje pasa lutalica u sklopu JP Lokom d.o.o. Prilikom intervencije hvatanja pasa, osim inspektora i uposlenika higijenskog servis, bit će prisutni i pripadnici MUP-a KS koji su također obučeni vodiči za pse. Nakon hvatanja, agresivni psi će biti podvrgnuti veterinarskoj obradi ili eutanaziji u područnim veterinarskim ambulantama.

Muhamed Kozadra i Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muhamed Kozadra i Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Neškodljivo uklanjanje leševa vršit će uposlenici KJKP Rad na prostoru sanitarne deponije u Smiljevićima pod nadzorom kantonalnog veterinarskog inspektora. "Ove hitne mjere će u prvoj fazi eliminirati opasne pse s ulica, neće riješiti problem, ali će biti uvod u sistemske mjere. Podatak da je samo ove godine bilo 600 ujeda psa mora zabrinuti svaku vladu, a pogotovo Vladu KS", rekao je Petrović, te se izvinio ne terminološkim greškama koje su se dešavale na početku istakavši da na području KS nema bijesnih pasa, već opasnih koji ujedaju i napadaju druge pse, te su oni ciljna grupa.

Hitni telefona za prijave građana KS 033 770 156 radit će od 8 do 16 sati, a u funkciji će biti i mobilni telefoni 061 145 508 i 061 160 926 koji će raditi od 8 do 22 sata. Na pozive će odgovarati stručne osobe koje će tražiti podatke o samom napadu, lokaciji, opis psa i slično.

Obrazac prijave napada moći će se preuzeti na web-stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u kategoriji Obrasci. Ispunjeni obrazac se može poslati službi poštom ili putem e-maila [email protected].

Za namjene službe u kojoj će raditi devet osoba Vlada KS je izdvojila 88.000 KM, a prema napravljenim procjenama godišnje će za rad ove službe trebati 680.000 KM.